Češi v akci, 22. 1. – V Anterselvě se pojedou štafety

22. ledna, 2023

Biatlonisty a biatlonistky čeká poslední prověrka před mistrovstvím světa. V italské Anterselvě se utkají ve štafetách.

Štafeta žen pojede ve složení Tereza Voborníková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Lucie Charvátová. Stejná sestava si dojela před týdnem v Ruhpoldingu pro páté místo.

„Samozřejmě bychom rádi vyzkoušeli nějaké změny, ale nemáme moc s čím hrát. Pro Oberhof bude sestava, která závodila i minulý týden, určitě nejlepší. Možná trochu ztrácíme na prvních dvou úsecích, ale na třetím úseku, který je náš nejsilnější, pak spoustu štafet překonáváme,“ myslí si trenér žen Egil Gjelland.

Před rokem v Anterselvě byly Češky šesté. Tehdy rozjížděla závod Jessica Jislová, teď připadne první úsek Tereze Voborníkové.

„Pro mě je určitě lepší jet prostřední úsek, protože už je to maličko roztrhané a můžu si tam jet sama v klidu. Rozjezdy jsou pro mě šíleně stresující,“ přiznává Terka. „Přijde mi, že se na prvním úseku střílí nejlíp, takže je to hrozně velká zodpovědnost. Nadšená z toho nejsem, ale už jsem štafetu rozjížděla dvakrát. Čím víc těch štafet bude, tím menší snad bude ta nervozita.“

Mužská štafeta bude mít nové složení. Opět ji rozjede Michal Krčmář, následovat budou Tomáš Mikyska, Adam Václavík a Jakub Štvrtecký.

„Strategie je opět neztratit kontakt. Bimbo se minule na prvním úseku osvědčil výtečně. Po něm pojede Tomča, který je dobrým střelcem. Adam se minule nebál ve střelbě zariskovat, i když stojka se mu nepovedla. Když jel Kuba na druhém úseku, tak bohužel pomalou střelbou, byť nešel na trestné kolo, kontakt ztratil. Chtěli jsme to trochu změnit,“ vysvětluje svou nominaci trenér mužů Michael Málek.

Po nemoci se do sestavy vrací Tomáš Mikyska, který v prvních dvou štafetách sezóny nedokázal odstřílet tak dobře jako v individuálních závodech.

„Před štafetou jsem vždycky docela dost nervózní. Hlavně když jedu první úsek. Nechci to těm klukům pokazit. Nevím, jestli na sebe nechám na střelnici dolehnout tu tíhu a jsem z toho tak nervózní, že se nedokážu trefit tak dobře jako v individuálním závodě,“ zamýšlí se Mikys.

11:45 – Světový pohár – štafeta žen

14:30 – Světový pohár – štafeta mužů

  • Česká čísla: 7 Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Adam Václavík, Jakub Štvrtecký
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 14:30 ČT sport, 14:30 Eurosport 2
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík