Stíhací závody Michalu Krčmářovi a Ondřeji Moravcovi nevyšly. Výsledkem je 30. a 51. místo

12. února, 2018

Dohromady patnáct trestných kol museli oběhnout Michal Krčmář a Ondřej Moravec v dnešních stíhacích závodech na 12,5 km v rámci XXIII. zimních olympijských her v Korejském Pchjongčchangu. Michal si přidal k trati navíc 1050 metrů, Ondra dokonce 1200 m. Výsledkem bylo 30. resp. 51. místo. Stylově vyhrál Martin Fourcade. Francouz opět ukázal, kdo je skutečným biatlonovým králem. Senzační druhé místo vybojoval teprve dvacetiletý Švéd Sebastian Samuelsson, jenž ve finiši předstihl Němce Benedikta Dolla.

„Střelba byla příčinou těžkého propadu Michala a Ondry startovním polem. Podmínky byly hodně těžké. Klukům možná při poryvech nepřálo ani štěstí… Důležité teď bude hodit dnešní výsledek rychle za hlavu. Věřím, že kluci se do vytrvalostního závodu srovnají,“ řekl trenér českých mužů Michael Málek.

Michal Krčmář

V neděli stříbrný Michal Krčmář možná ještě úplně neodložil euforii ze sprintu. „Všechno jsem pokazil na první položce. Dělám tady opakovaně stejnou chybu. První rány mi chodí na pět hodin, a ostatní pak jsou dobré. Na desítku jsem se toho vyvaroval, ale ve stíhačce mě to potkalo znovu,“ trápí ho zbytečná zaváhání. „Potřebuji si to s trenéry pořádně probrat a dopátrat se příčiny, protože to není úplně normální.“

Michal Krčmář si uvědomuje, že první položka byla příčinou i dalších navazujících chyb. „Dostal jsem se do jiné fáze závodu, foukal mi tam vítr úplně jinak, než závodníkům přede mnou.“ Dobrým příkladem je první stojka. Tam Michal nejprve zachytil závěr klidných podmínek, aby jej pak vítr doslova sfoukl. „A to všechno pramenilo z té první položky,“ povzdychl si.
Ve čtvrtek ale na trať nastoupí jiný Michal Krčmář. „Vše si nechám projít hlavou, abych mohl zanalyzovat, co musím před vytrvalostním závodem změnit. Nastoupím tam jinak připravený,” dodal v rozhovoru pro Českou televizi.

Ondřej Moravec

Také Ondřej Moravec věděl, že za sebou nemá povedený závod. „Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy udělal osm chyb… Musím rychle zapomenout a upnout energii na dvacítku. Ta rozhodne o tom, zdali tady na olympiádě poběžím masák. A start v něm je stále mým cílem.“

 

PCHJONGČCHANG – výsledky stíhacího závodů mužů na 12,5 km

PCHJONGČCHANG – analytické výsledky stíhacího závodu mužů na 12,5 km

 

Tomáš Hermann

Foto: Pavel Lebeda, olympic.cz