Smíšenou štafetu na MS pojedou Krčmář, Moravec, Davidová a Charvátová

09. února, 2021

Do prvního závodu Mistrovství světa v Pokljuce nasadí trenéři kvarteto Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Markéta Davidová a Lucie Charvátová. Pro Charvátovou to bude premiéra ve smíšené štafetě.

Před rokem v Anterselvě si dojela pro bronz sestava Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář. To se jelo na 6 kilometrů a začínaly ženy. Teď odstartují muži a pojede se na 7,5 kilometru.

I proto Puskarčíkovou v sestavě nahradí Lucie Charvátová. „Je to úplně jiná štafeta tím, že se jede v obráceném pořadí a na delší vzdálenost. Je velký rozdíl jet 6 kilometrů nebo 7,5 kilometru. Lucka je v dobré formě. Celou zimu vidíme, že je na tom běžecky dobře,“ vysvětluje své rozhodnutí trenér žen Egil Gjelland.

Trenéři vycházeli mimo jiné z běžeckých časů ve sprintech, které se jezdí také na 7,5 kilometru. „Když se podíváme na běžecké časy ve sprintech během celé sezóny, tak je to jednoduché. Lucie je rychlejší než Jessica i Eva,“ poznamenal Gjelland.

„Lucka pro nás může získat minutu, když předvede to nejlepší. Věřím, že to zvládne. Pak může štafeta dosáhnout na hodně dobrý výsledek,“ dodává ještě norský kouč.

Charvátová dosud nikdy smíšenou štafetu ve Světovém poháru nejela. Naposledy v této disciplíně závodila na Mistrovství Evropy 2018. Na druhém úseku střílela s bilancí 0+5 a pomohla českému týmu k páté příčce.

O tom, že by mohla jet smíšenou štafetu na Pokljuce, se od trenérů dozvěděla v pondělí večer. „Byla trochu překvapená, že jsme jí to navrhli. Ale je tu pro to, aby závodila a předvedla to nejlepší, co v ní je. Věřím, že to zvládne,“ říká Gjelland.

„Samozřejmě je to trochu risk, když se podíváte do historie,“ ví lodivod ženského týmu. „Ale tahle štafeta bude úplně jiná. V minulosti se Lucce ve štafetách nedařilo, ale my se musíme dívat dopředu.“

Trenéři se ještě rozhodují, jaké bude pořadí na úsecích. Uzávěrka přihlášek je dnes v 16:30. Světový šampionát odstartuje smíšenou štafetou ve středu v 15:00.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík