Mistrovství ČR žactva 2021: Rekordní účast, skvělé výkony nejmladších biatlonistů a zlatý triple pro Antonína Jelínka

23. září, 2021

Víkendové Mistrovství ČR v letním biatlonu žactva, které hostila Bystřice pod Hostýnem, nabídlo porovnání výkonů více jak čtyřem stovkám nejmladších biatlonových závodníků. Epidemickými opatřeními poznamenaná sezóna otevřela účast na mistrovství pro všechny biatlonové naděje, a tak jsme mohli na Bedlině sledovat soutěže početného startovního pole žákovských kategorií.

Sobotní dopoledne patřilo sprintům, nabitý program pokračoval odpoledními štafetami, v nichž se představilo 109 přihlášených štafet, a neděli zakončily atraktivní hromadné závody.

Mimo gratulace za vítězství v jednotlivých disciplínách a kategoriích, které znamená zisk titulu Mistr ČR v letním biatlonu, stojí za vyzvednutí výkony závodníků, kteří dokázali na stupních vítězů stanout ve více disciplínách.

V kategorii M11 se zisk dvou medailí podařil Radku Hojgrovi z Břidličné (sprint 1., hromadný závod 2.), ve stejné věkové kategorii dívek W11 Kateřině Helmichové z BK Ostrov (sprint 1., hromadný závod 2.) a Lucii Mocíkové z Mikulášovic (sprint 3., hromadný závod 1.).

V kategorii M12 oběma disciplínám vévodil Jan Schorný ze Starého Města p. L. Stejně tak skvělými výkony vybojovala oba tituly v dívčí kategorii W12 Anna Maršounová z KB Trefa a excelentně se dařilo i v kategorii M13 Antonínu Jelínkovi, který pro Klub biatlonu Trefa získal další dvě zlata. Ve stejné kategorii si podobně stříbra odváží do slovenské Predajné Ján Kováč. Novoměstká biatlonistka Tereza Dvořáková přidala k sobotnímu stříbru nedělní bronz z hromadného závodu v kategorii W13 a patří rovněž ke šťastným majitelkám dvou cenných kovů z individuálních disciplín mistrovství.

Ve starších kategoriích se podařilo vybojovat dvě medaile Mikuláši Shornému z Jilemnice (M14 sprint 1., hromadný závod 2.), v jehož stínu výsledkově sekundoval po oba dny Jan Šembera z KB Trefa. Ten si odváží stříbro ze sprintu, resp. bronz z hromadného závodu. Rovnou dva tituly mistryně ČR v kategorii W14 slavila Dominika Kocmánková z SK Nové Město na Moravě. Pro dva bronzy si ve stejné kategorii doběhla Tereza Riedlové ze Vsetína Bobrk.

Rozšířit domácí sbírku zlatých medailí se podařilo Františku Jelínkovi z KB Trefa, který napodobil svého bratra, v kategorii M15 neminul ani jeden z 20 závodních terčů a dvakrát zvítězil. Druhému Jindřichu Koutnému ze Starého Města p. L. se rovněž podařil double, když po oba dny vystoupal na stříbrný stupínek.

V kontextu třetí víkendové závodní disciplíny – štafet – musíme ještě výsledkově podtrhnout formu Antonína Jelínka, se kterou do Bystřice pod Hostýnem přijel. Jako finišman zlaté štafety KB Trefa v kategorii M12-13 si připsal třetí titul z MČR, a stal se tak nejúspěšnějším závodníkem mistrovství. Podobně Jan Schorný si pak ke dvěma zlatým připsal na konto štafetové stříbro. Se stejnou medailovou bilancí může být spokojený také Mikuláš Shorný, který druhou zlatou získal právě se štafetou Jilemnice v kategorii M14-15. Bronzovou vzpomínku na domácí šampionát rozhodně zanechal šťastnou i Terezu Riedlovou ze Vsetína Bobrk, která společně se štafetou Klecan vybojovala třetí příčku také v závodě štafet, a získala tak unikátní sbírku medailí stejné hodnoty.

Uprostřed třikrát zlatý Antonín Jelínek

Kompletní výsledky MČR žactva 2021

Michal Zicháček
Foto: Natálie Mocíková