První novoměstský závod: Krčmář 20., Moravec 23. a Štvrtecký ve stíhačce

20. prosince, 2018

Třetí díl Světového poháru v Novém Městě na Moravě otevřel sprint mužů. Před zraky 22 tisíc fanoušků si dojel Michal Krčmář jako nejlepší z Čechů pro 20. místo. Junior Jakub Štvrtecký si premiérově zajistil účast ve stíhačce.

Závod ve zkratce

Čeští reprezentanti neměli zrovna ideální vstup do domácího podniku Světového poháru. Obě opory, Michal Krčmář a Ondřej Moravec, nechaly na první střelbě po jednom nesestřeleném terči. Čistě zastřílel až ten nejmladší – Jakub Štvrtecký.

Ondřej Moravec se mohl spolehnout na podporu 22 000 fanoušků.

Krčmář s Moravcem složili na druhé položce reparát a s bilancí 0+1 poskočili na 20., resp. 23. místo. Štvrtecký musel na stojce ručně dobíjet a udělal dvě chyby, ale i tak se pohodlně vešel mezi 60 mužů pro stíhací závod. V sobotu vyběhne jako 48. Závodní víkend bohužel předčasně skončil pro 86. Adama Václavíka, který střílel s bilancí 2+3.

Jakub Štvrtecký si odbyl premiéru v gladiátorské aréně.

Takřka dokonalý výkon podal Johannes Thingnes Bø. Se dvěma nulami a nejrychlejším během porazil druhého Alexandra Loginova o 21 sekund. Třetí místem šokoval Švéd Martin Ponsiluoma. Nejúspěšnější muž v historii novoměstských závodů Martin Fourcade skončil po čtyřech chybách až 43.

Johannes Thingnes Bø si upevnil vedení v celkovém hodnocení SP. Na druhého Alexandra Loginova má k dobru 76 bodů. Michal Krčmář je 15., Ondřej Moravec 26., zatím tedy jedno místo za branou hromadného startu.

Dnešní medailisté: Zleva Alexandr Loginov, Johannes Thingnes Bø a Martin Ponsiluoma

Zajímavá čísla

  • Johannes Thingnes Bø vyhrál už 25. závod Světového poháru v kariéře. V této sezóně zatím ovládl 4 z 6 závodů.
  • Alexandr Loginov potřetí v sezóně vystoupal na stupně vítězů, čímž vyrovnal bilanci Martina Fourcada.
  • Třetí Martin Ponsiluoma si o 15 míst vylepšil své maximum ve Světovém poháru z letošní Pokljuky.
  • Michal Krčmář potvrdil svou vyrovnanost, všech šest závodů zatím dokončil v rozpětí 14 pozic.
  • Pro Jakuba Štvrteckého je dnešní 48. místo nejlepším výsledkem ve Světovém poháru v kariéře.
  • Johannes Thingnes Bø dnes v běhu naložil druhému nejrychlejšímu Alexandru Loginovovi 27 sekund, čtvrtému Martinu Fourcadovi 36 sekund.
  • Šestnáctý běžecký čas zaznamenal Michal Krčmář. Na nejrychlejšího Nora ztratil necelou minutu.
  • Krčmářovi se povedlo hlavně poslední kolo, jehož část absolvoval s J. Bøm. Právě na tohoto muže z 9. příčky ztrácel jen 11,5 sekundy.

Michal Krčmář v posledním kole statečně držel krok s norským suverénem.

  • Dobře běželi i 25. nejrychlejší Ondřej Moravec a 26. Jakub Štvrtecký. Jejich ztráta na Bøho byla minuta a 10, resp. 11 sekund.
  • Češi opět ztráceli čas na střelnici s výjimkou Ondřeje Moravce, který střílel za 30 a 24 sekund.
  • Adam Václavík s Jakubem Štvrteckým strávili na stavu i kvůli technickým potížím minutu a 16 sekund. Šlo o nejpomalejší časy dnešního sprintu.
  • Pokud by Štvrtecký zastřílel jako biatlonisté ze středu pole (zhruba za 58 sekund), tak se mohl pohybovat kolem 33. příčky.
  • Nejvíc bodů do Poháru národů (426) posbírali Norové. Češi zaznamenali osmý nejlepší součet (332) a na stejnou pozici se posunuli i v celkovém hodnocení.

Ohlasy českých reprezentantů na BiathlonNMNM.cz

Výsledkový servis

Příští závod

Na dnešní sprint mužů naváže v sobotu v 15:00 stíhací závod. Ženy sprint teprve čeká, a to v pátek od 17:30.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík, Václav Mudra