Na Oberhof to byly dobré podmínky, shodli se po sprintu Moravec s Vítkem

11. ledna, 2019

Německý Oberhof dnes biatlonistům opět ukázal „přívětivější“ tvář, byť uvozovky jsou zde zcela na místě. Ze 105 účastníků sprintu mužů dokázalo jen 7 z nich zastřílet obě položky za nula. Českého trenéra Zdeňka Vítka mohlo těšit, že mezi nimi byl Ondřej Moravec. Radost už ale neměl ze střeleckého představení zbývající trojice Čechů.

Trampoty Krčmáře a Štvrteckého

„Na Oberhof bylo docela dobré počasí. Samozřejmě to nebylo jednoduché, celkem dost se chybovalo, ale bývají tu i horší podmínky,“ komentoval trenér českých mužů Zdeněk Vítek dnešní sprint.

Za pravdu mu dává i pohled do historie. V roce 2018 zastřílelo sprint v Oberhofu čistě 8 biatlonistů, v letech 2017 a 2015 jenom 3. Ale třeba v roce 2010 se našel jediný bezchybný biatlonista. Dnešních 7 přesných střelců tedy skutečně patří k tomu lepšímu, co jsme mohli v německém středisku vidět.

Nebylo velkým překvapením, že nejlépe z českých reprezentantů zastřílel ten nejzkušenější. „Určitě je dobré, když je na to člověk připravený a má ty zkušenosti jako Ondra. Ale i Bimbo měl dobře našlápnuto. Potom říkal, že dojel na tu druhou střelbu vyšťavený, při příjezdu mu foukal vítr proti. Rovina před střelnicí je hodně dlouhá a když odhadnete trochu hůř tempo, tak můžete mít na stojce problémy,“ vracel se Vítek k situaci, která připravila o dobrý výsledek Michala Krčmáře. K čisté ležce totiž přidal dvě chyby vestoje.

Oberhofská arena už připravila Michalu Krčmářovi i hezčí přivítání

Dvě trestná kola musel obkroužit i Tomáš Krupčík. Dokonce čtyřikrát kroužil po ležce i po stojce junior Jakub Štvrtecký. Pro něho však měl Vítek pochopení. „Kuba přijel na ležku, podíval se na praporky a vracel cvaky. Jenže se mu vítr změnil a rány mu šly doprava. Ta položka jinak nebyla zlá, nastřílel grupeto. Šlo o špatné zhodnocení větru. No a se čtyřkou vleže už pak není úplně jednoduché střílet stojku…“

Moravec už vyhlíží stíhačku

Před Světovým pohárem v Oberhofu si Ondřej Moravec liboval, že si během pauzy v Novém Městě na Moravě dobře odzkoušel, jaké je to střílet a vůbec pohybovat se v náročných podmínkách. I když stejně jako Vítek uznal, že to dnes na Oberhof nebylo zrovna špatné.

„V Novém Městě jsem trénoval v takové slotě, musel jsem s tím bojovat. Podobné je to pak i v závodech. V horších podmínkách jde o to, jak se s tím kdo umí vypořádat. Já to dnes zvládl dobře, i když na trati to byl boj, spíš tragédie,“ zhodnotil Moravec své dnešní vystoupení. Dvě nuly podpořil průměrným 34. časem, v celkovém součtu mu to stačilo na 13. příčku.

Na trati už v podání Ondřeje Moravce bylo líp. A bude líp!

Ta je dobrou výchozí pozicí pro sobotní stíhačku. „Kontaktní závod by mi mohl víc vyhovovat, určitě je šance posunout se ještě výš. Má i dost foukat, o to zajímavější to bude,“ těší se 34letý závodník.

„Myslím si, že patřím mezi ty biatlonisty, kteří si umí v těžších podmínkách poradit. Snad to dokážu i ve stíhačce. Dnešní čistá střelba mi psychicky může jen pomoct,“ věří Moravec, který se v této sezóně s úspěšností střelby drží zatím nad 90 %. Magickou hranici ještě nikdy na konci ročníku nepokořil.

Český reprezentant si je však vědom toho, že ve stíhačce bude ještě náročnější tuto úspěšnost udržet. „Můžou přijít poryvy a už se neschováte tak jako ve sprintu, kde zalezete na stav třicet, který je trochu krytý. Na druhou stranu kontaktní závod je spravedlivý v tom, že jsou podmínky pro všechny stejné.“

Rozhodovat může i další aspekt. „Pokud bude foukat vítr zleva tak jako teď, tak se pojede celá dlouhá rovinka před střelnicí proti větru. Pak by se hodně taktizovalo, nikdo by nechtěl jet na čele skupiny. Bude důležité dostat se do dobrého vláčku, v něm se vézt a šetřit síly. Zkrátka jet chytře,“ říká Moravec.

Snažení Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře ve stíhacím závodě můžete sledovat v sobotu od 15:00. Stíhačka žen s Evou Puskarčíkovou s Markétou Davidovou začíná již ve 12:15.