Nejlepší výsledek za poslední dva roky. Český mix skončil v Soldier Hollow šestý

17. února, 2019

Čeští biatlonisté udělali dobrou tečku za Světovým pohárem v americkém Soldier Hollow. Kvarteto ve složení Michal Šlesingr, Michal Krčmář, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková se delší dobu pohybovalo na čtvrtém místě, v cíli z toho byla šestá příčka. Toto umístění je nejlepším výkonem české štafety od Kontiolahti 2017, kdy Češi skončili rovněž šestí. Tehdy místo Davidové startovala Vítková.

Závod ve zkratce

Čeští trenéři vsadili na prvním úseku na zkušenost. A tato sázka se jim vyplatila. Michal Šlesingr se po čisté ležce zařadil na páté místo, po další nule dokonce na třetí. Na předávku nakonec dorazil jako čtvrtý, o 25 sekund za Německem a Francií.

Tenhle los chtěl zmařit start smíšené štafety, ale omylem si lehl na trať mužského sprintu

I po třetí střelecké zastávce zůstala česká štafeta bezchybná. Michal Krčmář se tak stále držel na čtvrtém místě a stejná pozice mu patřila i po stojce, na které použil první náhradní náboj. Krčmář absolvoval poslední kolo s velmi rychlým Švýcarem Wegerem a v závěrečných metrech před ním uhájil čtvrtou příčku. Vedoucí Norsko bylo vzdáleno o minutu a 11 sekund.

Čtvrté místo po mužské půlce závodu? To by šlo

Markéta Davidová se pustila do svého úseku tradičně velmi svižně, navíc dobrý běh podpořila čistou ležkou. Vestoje sice musela dvakrát dobíjet, ale i tak udržela velmi dobrou pátou příčku s minutovou ztrátou na čelo.

Úplně neomylná jako ve stíhačce dnes Makula nebyla

Dvakrát zaváhala na ležce finišmanka Eva Puskarčíková, nadále však figurovala na páté příčce. Na stojce se česká biatlonistka musela zachraňovat třemi náhradními náboji a mezi tím se před ni dostala švédská soupeřka. Puskarčíková tak zakončila závod na šestém místě.

Švýcarka se Evči díky lepší střelbě vzdálila

Zvítězila Francie, která střílela se skvělou bilancí 0+3. Druhé skončilo Německo s dvojnásobným počtem dobíjení. Norsko, které po mužské polovině suverénně vedlo, se muselo spokojit s bronzem. Eckhoffová s Olsbuovou Røiselandovou si totiž zakroužily na trestném kole.

Francie vítězí i bez Martina Fourcada

Zajímavá čísla

  • Michal Šlesingr dnes byl čtvrtý na úvodním úseku a sedmý nejlepší mezi muži celkově. Ztratil 45 sekund na Johannese Thingnese Bøho a naopak o 12 sekund porazil Alexandra Loginova.
  • Michal Krčmář byl šestý na úseku a celkově jedenáctý, na Nora ztratil minutu a 4 sekundy.
  • Na třetím úseku ženám kralovala Estonka Tuuli Tomingasová, ale na posledním úseku byla ještě o 10 sekund rychlejší Lisa Vittozziová.

Bimbo si splnil hlavní cíl. Má fotku s tyrannosaurem

  • Markéta Davidová za Italkou zaostala o 41 sekund, byla 12. nejlepší. Evě Puskarčíkové patřilo 23. místo se ztrátou minuty a 20 sekund.
  • Michal Šlesingr zaznamenal na svém úseku sedmý běžecký čas, Michal Krčmář šestý. Celkově však byl Šlesingr o pět sekund rychlejší.
  • Markétě Davidové patřil šestý běžecký čas napříč oběma úseky. Na nejrychlejší Tiril Eckhoffovou ztratila 17,4 sekundy, na druhou nejrychlejší Célii Aymonierovou 4,7 sekundy.

Běžecká forma se Makuly drží jako klíště

  • Za pouhých 47 sekund zvládl odstřílet Michal Šlesingr. Rychleji, za 45 sekund, střílel jen Erik Lesser.
  • Celkově měli Češi 10. střelecký čas, o minutu a 20 sekund horší než Švédové.
  • V běhu patřila českým reprezentantům slušná šestá příčka. Na Norsko naši ztratili minutu a 52 sekund, ale v těsném kontaktu byla čtvrtá Itálie a páté Švýcarsko.

Den volna navíc se Bouškovi vyplatil

Výsledkový servis

Příští závod

Před biatlonisty a biatlonistkami je nyní Mistrovství světa ve švédském Östersundu. To začne ve čtvrtek 7. března smíšenou štafetou.

 

Karel Halberštádt

Foto: Petr Slavík