Do Světového poháru se vrací trio Krupčík, Moravec a Šlesingr

05. ledna, 2020

Na úvodní Světový pohár roku 2020 míří 9 českých reprezentantů. Zatímco kvarteto žen zůstává stejné, tak u mužů došlo hned k několika změnách.

Ženy zatím beze změn

V německém Oberhofu budou závodit Markéta Davidová, Eva Kristejn Puskarčíková, Lucie Charvátová a Jessica Jislová. „Máme čtyři holky a jedou se dvě štafety. To není ideální stav. Zvažujeme náhradnici,“ poukazuje asistent trenéra žen Jiří Holubec na to, že týmové klání je na programu jak v Oberhofu, tak v Ruhpoldingu.

Zatím není jasné, kdy se vrátí Veronika Vítková. Ta se po tréninkové pauze vydala za individuální přípravou do rakouského Obertilliachu. V Rakousku, konkrétně v Seefeldu, přes svátky trénovala i Lucie Charvátová, další české reprezentantky využívaly hlavně Jablonec nad Nisou a Bedřichov.

Návrat zkušeného tria

V sestavě mužů zůstávají Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký, vrací se Ondřej Moravec a Michal Šlesingr. Poprvé v sezóně se ve Světovém poháru představí Tomáš Krupčík. „Nebylo to jednoduché, kluci jsou relativně vyrovnaní. Hledali jsme nejschůdnější variantu. Potřebujeme vyzkoušet, jak na tom jsou všichni s formou,“ komentuje nominaci trenér Zdeněk Vítek.

Ze sestavy vypadl Adam Václavík, který bude závodit na IBU Cupu v Osrblí. „V úvodu sezóny si nevedl špatně, na každé štaci se mu povedl jeden závod. Nerad ho posílám na nižší soutěž, ale i ta má kvalitu. Navíc tam pojede dva individuální závody. V Oberhofu se mohlo stát, že by jel pouze sprint,“ vysvětluje Vítek.

Muži přes svátky trénovali na Horních Mísečkách, v Jablonci nad Nisou, v Bedřichově nebo v polských Jakuszycích. Ondřej Moravec si prodloužil pobyt v Rakousku. Po tréninkovém kempu v Obertilliachu, kde se připravoval s Michalem Šlesingrem, zamířil do Hochfilzenu. Zde v sobotu vyhrál Rakouský pohár v konkurenci domácího Leitnera či Bulhara Ilieva. Šlesingr zase přes svátky trénoval s juniory v Novém Městě na Moravě.

Po vleklých zdravotních problémech se dostává do formy Tomáš Krupčík. „Křupas si za loňský ročník zasloužil jet Světový pohár od začátku, kvůli nemoci to ale nebylo možné. Čekali jsme, jak se rozjede na IBU Cupu. Začátek nebyl podle našich představ, ke konci trimestru už to bylo lepší,“ říká Vítek.

Už v pondělí odjíždí do Oberhofu ženy, které čeká úvodní závod ve čtvrtek. Muži budou závodit až v pátek a do Německa odcestují v úterý.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík