V Letohradě uzavřeli letní biatlonisté při MČR celou letošní sezónu

29. září, 2020

Déšť a chlad charakterizovaly Mistrovství České republiky v letním biatlonu dorostu a dospělých 2020, které ve dnech 26. – 27. září hostil Letohrad. V areálu Šedivského lomu se sešlo více než 270 sportovců, kteří na šampionátu bojovali o tituly ve vytrvalostních závodech a sprintech. MČR současně uzavřelo celou sezónu letního biatlonu, a tak byly vyhlášeni i vítězové Českého poháru jak mezi jednotlivci, tak v soutěži družstev.

Díky všem, kteří (ne)promrzli

Sedm stupňů, vítr, déšť. Sobotní ráno spíše vybízelo zůstat pod peřinou, než si v 8:30 lehnout na promočenou podložku a začít s nástřelem… Biatlon je však venkovní sport a závodníci nejsou z cukru. A tak se závodilo. Vlastně sportovci na tom byli ještě nejlépe, měli možnost se na trati zahřát na rozdíl od rozhodčích, kteří museli zůstat mokří, promrzlí a koncentrovaní na svých stanovištích. Velký obdiv a poděkování patří všem! „Počasí, to je prostě vyšší moc, kterou neovlivníme, můžeme se jí pouze přizpůsobit. Jsem rád, že i za těch nepříznivých podmínek, jsme organizaci zvládli,“ řekl ředitel závodů Martin Holec. A měl pravdu, nakonec to bylo, i přes všechnu nepřízeň osudu, v Letohradě vydařené MČR.

Nelehký úděl rozhodčích…

Šampionát se totiž vůbec nerodil lehce. „Neustále jsme sledovali situaci kolem nemoci Covid-19 a to mu jsme celý areál uzpůsobili,“ vysvětloval Martin Holec. Šedivský lomu tak rozdělily koridory pro jednotlivé skupiny účastníků, do vnitřních prostor se mohlo vstoupit pouze s rouškou, na „každém rohu” byly umístěny nádoby s dezinfekcí.

… a také sportovců

Změna programu

Aby riziko šíření koronaviru zůstalo co nejmenší, změnil Český svaz biatlonu i program šampionátu podobně, jako předtím u žáků v Kosmonosech. „Zrušili jsme kontaktní závody včetně štafet dvojic a do programu jsme zařadili pouze disciplíny s intervalovým startem. Páteční tréninky a následně i závody jsme poté rozdělily do dvou skupin,“ vysvětloval technický delegát ČSB Vojtěch Zicháček. A tak dopoledne vždy závodily dorostenci a dorostenky, po poledni juniorské kategorie a dospělí. „Cíl byl jasný, v maximální možné míře omezit kontakty mezi lidmi.“

Právě startuje Aneta Novotná ze Starého Města pod Landštejnem. První ve vytrvalostním závodě, třetí ve sprintu a vítězka ČP!

Kdo nejvíce jásal?

Celkem sedm závodníků nenašlo během víkendu v Letohradě přemožitele, a to: Jan Kamarád (M16), Hynek Škrabal (MJ) oba ze střelky Brno, dále David Tolar (M) z SKP Kornspitz Jablonec, manželé Schorní ze Starého Města pod Landštejnem – Pavla (W) a Luboš (M36), dále Lenka Giovagnoni (W31) z pražské Kapslovny a Ladislav Schejbal (M46) z KB Trefa Kosmonosy. Další pět sportovců získalo vedle titulu ještě jeden cenný kov: Aneta Novotná (W16 – 1. ve vytrvalostním závodě/3. ve sprintu), Magdalena Bergerová z Jilemnice (1. a 2.), Kristýna Otcovská z Litvínova (obě JW – 3. a 1.), Eva Štěpánková z Beroun (1. a 2.) a Jana Farská z Liberce (obě W41 – 2. a 1.). Naopak v dorosteneckých kategoriích W19 a M19 měly stupně vítězů pokaždé zcela jiné obsazení!

Magdalena Bergerová z Jilemnice vybojovala v areálu Šedivského lomu zlato a stříbro

“Zlatokopové” z (České) Kanady

Z pohledu medailových zisků si největší náklad z orlického podhůří do České Kanady odváželi biatlonisté ze Starého Města pod Landštejnem, kteří vybojovali celkem 11 cenných kovů v hodnotách (7x zlato – 1x stříbro – 3x bronz). Jaké další kluby byly podle hodnoty medailí nejúspěšnější? Na pomyslném druhém místě skončila Střelka Brno (4-3-1), následovaná SKP Kornspitz (3-5-1), Kapslovnou (2-0-1), KB Trefa (2-0-0), Jilemnicí (1-3-3), Berounem (1-3-0), Libercem (1-1-0), Letohradem (1-0-2) a Litvínovem (1-0-1). Z medailí se radovaly celkem v 19 klubech, třeba v Břidličné hned pětkrát, ale bez kovu nejcennějšího…

Kam přijela, tam vyhrála. Pavla Schorná nenašla po celou sezónu v kategorii žen přemožitelku!

Zvláštní sezóna…

“Vzhledem k situaci kolem koronaviru, to byla to zvláštní sezóna,” povzdychl si Vojtěch Zicháček předseda komise letního biatlonu. “Na jednu stranu jsme byli rádi, že jsme mohli závodit, na druhou jsme museli mnohé měnit, a to až do poslední chvíle.” Nejprve se úvodní kola ČP odehrála zvlášť pro žáky a D+D, pouze II. kole v Jilemnici bylo společné pro všechny kategorie, jedno celé kolo se dokonce neuskutečnilo a oba šampionáty museli změnit svůj původně naplánovaný program. “Bylo to o něco více stresující než obvykle,” přiznal Vojtěch Zicháček, ale na druhou stranu jsme se mnohému naučili, mnohé si vyzkoušeli a na příští sezónu, pokud nás Covid-19 neopustí, budeme připravení.”

Kdo by to byl do toho kluka řekl! V sobotu obsadil letohradský Matěj Theo Költö v kategorii dorostenců M19 až 28. místo, naopak v neděli nenašel na trati sprintu soupeře!

Vítězové Českého poháru v letním biatlonu 2020, kategorie D+D

Jednotlivci

Aneta Novotná (W16), Ondřej Poledník (M16), Veronika Novotná (W19 – všichni Staré Město pod Landštejnem), Jan Houska (M19 – Strakonice), Magdalena Bergerová (JW – Jilemnice), Hynek Škrabal (JM – Střelka Brno), Pavla Schorná (W – Staré Město p/L), David Tolar (SKP Kornspitz), Karolína Rozsívalová (W31 – SK Rover), Luboš Schorný (M36 – Staré Město p/L), Simona Elvy (W41 – Kapslovna), Ladislav Schejbal (M46 – KB Trefa)

Vítězové Českého poháru D+D v kategoriích jednotlivců

Soutěže družstev – dorost a juniorské kategorie
  1. Staré Město p/L, 2. Střelka Brno, 3. Jilemnice

Soutěže družstev – dospělí
  1. Staré Město p/L, 2. Břidličná, 3. Kapslovna

Trenéři nejlepších družstev mezi dorostenci a juniory ČP v LB 2020. Zleva Tomáš Řezníček (Střelka Brno), Luboš Schorný (Staré Město p/L) a Tomáš Holubec (Jilemnice)

Výsledky MČR v letním biatlonu 2020 v Letohradě

Sobota 26. 9. – vytrvalostní závody
Neděle 27. 9. – sprinty
Konečné výsledky Českého poháru 2020

A ještě jednou trenéři. Tentokrát vyhodnocení soutěže klubů v kategorii dospělých. Zleva: Andrea Kováčová (Břidličná), Luboš Schorný podruhé (a opět Staré Město p/L) a Vít Smetana (Kapslovna)

Akademické MČR v letním biatlonu 2020

Vytrvalostní závody

Muži/Junioři: 1. Tolar, 2. Škrabal (oba ČVUT Praha), 3. Hrouda (UK Praha) Ženy/Juniorky: 1. Hořínková (VUT Brno), 2. Otcovská (ČVUT Praha), 3. E. Franzová (MZLU Brno)

Sprinty

Muži/Junioři: 1. Tolar, 2. Škrabal, 3. Vavřina (všichni ČVUT Praha) Ženy/Juniorky: 1. Otcovská (ČVUT Praha), 2. Volfová (VŠCHT Praha), 3. Svobodová (VŠE Praha)

Ve dvou závodech vybojoval David Tolar (SKP Kornspitz) čtyři tituly. Zdá se Vám to nesmyslné? Ale není, český šampionát byl současně Akademickým MČR, a tak další dvě zlaté přidal jablonecký biatlonista do sbírky jako student ČVUT!

Tomáš Hermann

Foto: Igor Lána