Světový pohár v Kontiolahti 2020 #2 – předzávodní přehled

02. prosince, 2020

Třídenní přestávka je za námi a ve finském Kontiolahti je všechno připraveno na start dalšího podniku Světového poháru. Oproti minulému víkendu budou největší změnou podmínky na trati, můžeme se těšit také na první kontaktní závody.

Novinky z Kontiolahti

Za normálních okolností by biatlonisté strávili pondělí na cestě do švédského Östersundu. Po úpravě kalendáře ale nikam nemuseli, a tak mohli využít den navíc k regeneraci a lehčím tréninkům.

V pondělí byl celý stadion zavřený a pořadatelé na něm odvedli kus práce. V úterý už byly na programu tréninky, které biatlonistům znepříjemňoval silný vítr spolu se sněžením. Ale zase díky tomu vznikla i mimo tratě několikacentimetrová bílá vrstva.

Ideální biatlonové počasí tedy v Kontiolahti nepanovalo

Celý český tým má za sebou už tři kola testů na covid-19 a všech 75 vzorků bylo negativních. V pátek a v sobotu čeká všechny poslední testování ve Finsku. Sportovci nehlásí žádné další zdravotní potíže.

Podmínky v Kontiolahti

K radosti všech se výrazně zlepšil stav tratí v Kontiolahti. „V úterý jsem jezdil, když ještě padal sníh. Trať byla sice trochu pomalejší, ale jezdilo se dobře. Sníh nebyl hluboký. Pak se ale o stupeň nebo dva oteplilo a vzniklo mejdlo,“ přibližuje podmínky trenér Jiří Holubec.

Ve čtvrtek by ale teplota měla klesnout až čtyři stupně pod nulu. „Očekávám pěkné závody. Trati pomohla sůl, je tvrdší a hladší. Už se snad nebude tolik hrabat,“ věří Holubec.

Otazníkem bude opět víkend, kdy by se teplota měla vrátit nad nulu.

Trať je od pohledu v lepší kondici než o víkendu

Slovo trenérů

Ondřej Rybář

„Kdybychom si prošli celou přípravu a záznamy o střelbě, tak na prvních dvou místech v nich budou Ondra a Bimbo. První závody nám to potvrdily. Když někdo nedává nuly v tréninku, tak je nemůžeme čekat ani v závodě. Nicméně neříkám, že další tři kluci z áčka nemají na to, aby stříleli také čistě. Musí ale trošku změnit přístup, střílet rutinně jako v tréninku. Tam si počínají dobře a jistě. Samozřejmě přijdou i tréninky, kde se tolik nedaří a v tom je ten rozdíl oproti Ondrovi a Bimbovi.

Úvod sezóny ovlivňuje závěrečná příprava, kam kdo mohl odjet a co mohl udělat za tréninky. Nemyslím si, že bychom měli přípravu špatnou. Potřebujeme ještě vyladit rychlost, ale s tím jsme počítali. Sezóna je dlouhá a já doufám, že kluci půjdou nahoru směrem k jejímu vrcholu. Vstup do sezóny je vždycky obtížný. Na někoho dolehne nervozita míň, na někoho víc. Každopádně dva zmínění kluci odstartovali velmi dobře.

Do úvodního sprintu nasadíme pět zkušených kluků. Uvidíme, jak se jim povede i případná stíhačka. Tam mají šanci si říct o místo ve štafetě. Připravený na ni bude případně i junior Tomáš Mikyska.“

Ondřej Rybář zatím viděl nuly hlavně u Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře

Jiří Holubec

„Holky teď musí především samy zapracovat na své koncentraci. Dělají na střelnici úplně zbytečné chyby a připravují se o pěkná umístění. Hlavně ty dvě, které jsou na tom běžecky poměrně dobře. Na tréninku to přitom nevypadá tak špatně. Potřebují se oprostit od faktu, že o něco jde, a střílet pořád jako v tréninku.

Další dvě holky na tom nejsou zatím dobře ani běžecky, ale je třeba brát v úvahu jejich tréninkový výpadek. Věříme ve zlepšení. Juniorky bohužel ještě nemají potřebnou výkonnost. U nich je to hlavně o sbírání cenných zkušeností.“

Jiří Holubec za spektivem

Očima závodníků

Lucie Charvátová

„Neřekla bych, že první závody byly střelecky katastrofa, ale všichni tu střílí velmi dobře. Já pak s takovou střelbou nemůžu uspět. Sama ale nejsem nadšená ani z běhu, na který obvykle sázím. S průměrným během se dopředu nepodívám. Potřebovala bych zlepšit obě disciplíny.

Podmínky na trati byly zatím pro všechny těžké. Doufám, že se trať trochu srovná, protože byla docela hrbolatá. Možná tu trošku podcenili přípravu, začali pár dní před prvním závodem. Mně víc vyhovuje tvrdší trať, na které můžu uplatnit sílu, kterou mám oproti jiným závodnicím větší.“

Získávání střelecké pohody na tréninku v Kontiolahti

Michal Krčmář

„Ověřil jsem si, že se příprava povedla. Že mám na to poprat se o kvalitní výsledky. Uvidí se, jestli přijdou už prosinci nebo až po Novém roce, ale pevně věřím, že se mi všechno sejde.

Se vstupem do sezóny jsem spokojený, ale není to tak, že bych se plácal po ramenou. Vím, že mám na víc. Přemýšlím teď hlavně o čtvrtečním sprintu, další závody neřeším. Takový přístup se mi zatím letos vyplácí. Ale tím, že jsem odstartoval docela dobře, tak budu asi uvolněnější. To neznamená, že závody podcením. Spíš mě nesmí svázat, že je to dobré a že chci ještě víc.“

Ve vánici v Kontiolahti

Česká sestava

v závorce nejlepší výsledek v Kontiolahti

Muži

  • Michal Krčmář (8. místo, hromadný start 2018)
  • Tomáš Krupčík (26. místo, vytrvalostní závod 2015)
  • Tomáš Mikyska (60. místo, sprint 2020)
  • Ondřej Moravec (2. místo, hromadný start 2015 a sprint 2017)
  • Jakub Štvrtecký (61. místo, sprint 2020)
  • Adam Václavík (30. místo, stíhací závod 2020)

Ženy

  • Markéta Davidová (5. místo, sprint 2020)
  • Lucie Charvátová (23. místo, sprint 2020)
  • Jessica Jislová (22. místo, sprint 2018)
  • Eva Puskarčíková (24. místo, vytrvalostní závod 2015)
  • Eliška Teplá (96. místo, sprint 2020)
  • Tereza Voborníková (82. místo, vytrvalostní závod 2020)
Eliška Teplá a Tereza Voborníková sbírají v Kontiolahti důležité zkušenosti

Program závodů

3. 12. – 13:30 – sprint mužů
3. 12. – 16:30 – sprint žen
5. 12. – 13:20 – stíhací závod mužů
5. 12. – 15:15 – štafeta žen
6. 12. – 12:45 – štafeta mužů
6. 12. – 15:15 – stíhací závod žen

Užitečné odkazy

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík