Valná hromada Českého svazu biatlonu zvolila nové vedení. Prezidentem zůstává Jiří Hamza

07. května, 2022

V brněnském hotelu International proběhla v sobotu 7. května IX. valná hromada Českého svazu biatlonu, na které byl zvolen nový Výkonný výbor i nový prezident ČSB. V uplynulém čtyřletém období si Český biatlon, procházející po reprezentační úrovní generační výměnou, udržel silné postavení, a navazuje tak na pozici biatlonu v mezinárodním měřítku. Do práce ČSB samozřejmě zasáhly vnější vlivy, jako dvouleté období Covidu nebo válka na Ukrajině.

V uplynulém volebním období získal Český biatlon tři medaile na mistrovství světa. Z MS 2021 zlato Markéta Davidová, z MS 2020 dva bronzy (smíšená štafeta a Lucie Charvátová). Úspěšné byly české naděje, které z mistrovství světa juniorů a dorostu přivezly 13 cenných kovů včetně tři titulů mistrů světa.  

Jediným kandidátem na pozici prezidenta Českého svazu biatlonu byl Jiří Hamza, stávající prezident. „Dlouho jsem kandidaturu zvažoval už proto, že mi byla nabídnuta možnost ucházet se o nejvyšší post v Mezinárodní biatlonové unii. Znamenalo by to však pro mě opustit veškeré struktury v našem domácím hnutí. A to jsem nemohl akceptovat,“ vysvětlil Jiří Hamza a doplnil proč: „Máme před sebou mistrovství světa, jehož úspěšné uspořádání je naší prioritou. Nemohu odejít od rozdělané práce.“

Staronový prezident vstupuje do svého třetího volebního období. „Mám spoustu chyb, jako jiní, ale udělám maximum proto, aby biatlon zůstal úspěšným odvětvím,“ slíbil Jiří Hamza, který si velmi váží práce každého, kdo se podílí na činnostech v biatlonových strukturách. “Děkuji všem, kteří se zapojují a rozvíjejí biatlon, ať už jsou to trenéři, rozhodčí, činovníci, dobrovolníci, rodiče. Děkuji našim marketingovým partnerům nebo Centru sportu Ministerstva vnitra Olymp, které nám neskutečně pomáhá s přípravou reprezentantů.“      

Během covidového období se český biatlon naučil pracovat v online prostředí… „Věřím, že se opět budeme moci vrátit k osobnímu kontaktu, řešit věci na rovinu nebo u sklenky vína kamarádsky diskutovat o tom, co je pro nás všechny, náš sport, naši organizaci nejlepší,“ vyjádřil své přání Jiří Hamza.  

Vedle příprav MS 2024, které zahrnují i významnou rekonstrukci Vysočina Areny, bude pro nové vedení ČSB prioritou rozvoj členské základny, vzdělávání trenérů i rozhodčích a další investice do sportovní infrastruktury klubů. „Naší snahou je pořádat na českém území vrcholné biatlonové akce, které jsou pro nás i významným zdrojem příjmů,“ doplnil Jiří Hamza. Čeští fanoušci se mohou těšit na Světové poháry 2023, 2025 a 2026 a především Mistrovství světa 2024.   

Nové vedení Českého svazu biatlonu

Prezident ČSB

Jiří Hamza (Nové Město na Moravě)

1. viceprezident ČSB pro ekonomiku a marketing

Libor Vlček (Letohrad)

Viceprezident ČSB pro biatlon a trenérskou radu

Vlastimil Jakeš (Nové Město na Moravě)

Člen výboru ČSB pro letní biatlon

Michael Fiedler (KB Trefa) – nový člen

Člen výboru ČSB pro sportovně-technickou a legislativní činnost

Michal Zicháček (Bystřice p/Hostýnem)

Člen výboru pro práci s mládeží

Jan Novák (PBK)

Členové kontrolní a revizní komise

Předseda KRK ČSB

Zbyšek Škrabal, předseda (Olomouc)

Iveta Roubíčková (SKP Kornspitz Jablonec n/N)

Petra Roubíčková  (PBK)

Tomáš Hermann

Foto: Karel Halberštádt