OBRAZEM: Čeští biatlonisté začali přípravu střeleckým drilem v Letohradu

21. května, 2022

Čeští muži budou mít brzy za sebou první měsíc přípravy pod novými trenéry Michaelem Málkem a Mattem Emmonsem. Úvodní dva týdny strávili v Letohradě, kde se především „rozhejbávali“ a pilovali střelbu. Podívejte se, jak jim to šlo.

Proč Letohrad? „Máme tu šest elektronických terčů, v Jablonci jen dva. Navíc je tu nad stavy střecha, takže můžeme střílet, i když přijde májový deštík. Pro začátek a klidovou střelbu je to ideální místo,“ vysvětluje Michael Málek.
Muži strávili v Letohradu dva pracovní týdny, na víkendy jeli domů. „Nechtěli jsme být hned na začátku přípravy 14 dní z domu. Navíc tam pak máme Oberhof, Nové Město…  Přes týden jsme intenzivně pracovali na střelbě, o víkendu si od ní kluci trochu odpočinuli a udělali trénink doma,“ říká Michael Málek. Svým svěřencům na úvod naplánoval až čtyřhodinové výjezdy na kole, ale třeba i tříhodinový výběh na Králický Sněžník.
Čeští biatlonisté se v Letohradu seznamovali s novým střeleckým trenérem Mattem Emmonsem. A on s nimi. „Něco se předělávalo, upravovala se poloha. Kluci dostali nový pohled na střelbu. Samozřejmě není zaručené, že budou po těchhle dvou týdnech střílet nejlíp na světě, ale může je to posunout. Z tohoto pohledu to bylo přínosné,“ pochvaluje si Málek.
Na začátku přípravy čekaly reprezentanty střelecké testy. „Kluci vypadali dobře, i ten nejhorší nástřel byl kvalitní,“ hodnotí výkony svých svěřenců Michael Málek. „Michal nastřílel super body, Kuba měl perfektní ležák a ani Adam si nevedl vůbec špatně. Mikuláš s Jonášem předělávali pažbu, což se trochu projevilo.“
Střelecké testy se opakovaly i druhý týden. „Mám je rád,“ usmíval se Matt Emmons. V Letohradu zrovna hodně foukalo a biatlonisté museli několikrát čekat, až se vítr uklidní. „Matte, jenom bych ti chtěl říct, že když bude foukat, tak nezávodím,“ vtipkoval Michal Krčmář. Sportovce čekal po testech výběh, Matt zase usedl na terasu a analyzoval papírové terče svých svěřenců.
Historický moment: Michal Krčmář přišel jako první na trénink. Výhodou Letohradu je, že to máte na střelnici z postele jen pár kroků.
Během druhého týdne se mužské áčko potkalo v Letohradu s B týmem. Trenér Aleš Ligaun tady dohlíží na střelbu Terezy Vinklárkové.
Úvodní dny přípravy se snaží trenéři zpestřit míčovými sporty. Fotbálek před snídaní posloužil zároveň jako rozcvička.
V přípravě je třeba pracovat i na síle. Trenéři připravili 12 stanovišť, na kterých se sportovci několikrát protočili. O playlist se tradičně postaral Jakub Štvrtecký.
Jaký je další plán? „Od středy do soboty jedeme tunelovat,“ odpovídá Michael Málek. Myslí tím samozřejmě návštěvu lyžařského tunelu v německém Oberhofu.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Karel Halberštádt