To nejlepší z Oberhofu: Elitní Makula, mládí vpřed a povedené štafety

21. února, 2023

Jeden z nejúspěšnějších šampionátů za poslední dobu. Tak hodnotila právě skončené mistrovství světa v Oberhofu Markéta Davidová. Český tým sice nedosáhl na medaili, ale i tak pořádně navnadil fanoušky před domácím světovým šampionátem v roce 2024. Co všechno nás v Oberhofu potěšilo?

Makula opět mezi elitou

Začít musíme u Markéty Davidové, byť ona sama od sebe asi čekala ještě víc. Na trati to „byla ona“ až v závěrečném hromadném startu, ve kterém vybojovala svůj nejlepší výsledek na šampionátu – páté místo. „Bavilo mě to,“ usmívala se po závodě.

Ve sprintu poprvé v sezóně odstřílela čistě a obsadila šestou příčku. Příslušnost k elitě potvrdila i desátým místem v individuálu.

„Myslím si, že tohle byl jeden z nejlepších šampionátů za poslední dobu, i když to prostě nebyly medaile. Na to se vám musí sejít všechno, od lyží až po štěstí. Myslím si, že jsme měli super výsledky a i kluci ukázali, že jdou nahoru,“ hodnotila šampionát Makula.

Úsměv Makuly po 6. místě ve sprintu

Vzestup Voborníkové a Mikysky

Dvaadvacetiletá Tereza Voborníková přijížděla na mistrovství světa s 21. místem jako nejlepším výsledkem ve Světovém poháru. Maximem třiadvacetiletého Tomáše Mikysky byla 29. příčka.

V Oberhofu oba udělali velký krok dopředu. Nebo spíš kroky. Terka nejvíc zazářila 7. místem ve stíhacím závodě, kromě toho skončila 18. ve sprintu a v hromadném startu. Mikys zase ze šampionátu odjížděl se 14. příčkami z vytrvalostního závodu a hromadného startu.

Výkony mladách závodníků potěšily i prezidenta Českého svazu biatlonu Jiřího Hamzu. „Procházeli jsme generační výměnou, která je teď u konce, a myslím si, že máme super perspektivní tým.“

Terka v cíli svého (zatím) životního závodu

Štafety kousek od medaile

Už po úvodní smíšené štafetě zavládla v českém týmu dobrá nálada. K tradičním oporám Markétě Davidové a Michalu Krčmářovi přimíchali trenéři dva debutanty – Terezu Voborníkovou a Tomáše Mikysku. Výsledek? Skvělé páté místo.

Ještě líp si vedla mužská štafeta, která po třech úsecích dokonce vedla. Ta největší esa na posledním úseku zatím byla nad síly dvaadvacetiletého Jonáše Marečka, který přijel do cíle na čtvrté příčce. Tou čeští muži vyrovnali historické maximum z Östersundu 2019. „Jsme tam a budoucnost je krásná,“ moudře poznamenal střelecký trenér Matt Emmons.

Blízko medailovým příčkám se pohybovaly i české ženy, které nakonec dojely sedmé. Tři štafety do desítky měl český biatlon naposledy na šampionátu v Hochfilzenu 2017.

Zkušený Bimbo předává štafetu mladému Mikysovi

Nejlepší šampionát od roku 2017

Na posledním mistrovství světa na Pokljuce sice Markéta Davidová získala zlato, ale byl to jediný český průnik do Top 10 v individuálních závodech. Na šampionátu v Anterselvě 2020 zapsali čeští biatlonisté tři výsledky v Top 10, v Östersundu 2019 jediný.

Letos jsme se dočkali hned pěti umístění v elitní desítce v podání Markéty Davidové, Terezy Voborníkové a Michala Krčmáře.

Tak úspěšný byl český biatlon naposledy v již zmíněném Hochfilzenu 2017, tedy ještě v éře Gabriely Soukalové a Ondřeje Moravce. „Jsem rád, že jsme ukázali, že jsme na správné cestě, i když nám ta medaile chybí,“ bilancoval Jiří Hamza.

Makula si právě dojíždí pro svůj nejlepší výsledek na šampionátu

Pět Čechů v masáku

A ještě jednou se vraťme do rakouského Hochfilzenu. Tehdy se naposledy do hromadných startů na mistrovství světa probojovalo pět českých biatlonistů.

V Oberhofu měly jistou účast Markéta Davidová a Michal Krčmář jako členové Top 15 Světového poháru. Díky dobrým výkonům na šampionátu je v hromadných startech doplnili Tereza Voborníková, Tomáš Mikyska a Jakub Štvrtecký. Pro všechny tři to byla premiéra v této disciplíně.

Větší zastoupení v elitních masácích měly jen Norsko, Francie, Německo a Švédsko, stejné pak Itálie. I to svědčí o dobré kondici českého biatlonu.

Tři čeští účastníci hromadného startu na jedné fotce

Náhradnice nezklamaly

Kvůli zdravotním problémům bohužel nemohla do Oberhofu odcestovat Jessica Jislová. Větší prostor tak dostaly dvě mladé biatlonistky. A rozhodně nezklamaly.

Čtyřiadvacetiletá Tereza Vinklárková přicestovala do Oberhofu jen pár hodin před sprintem. V jeho úvodu smolně upadla a skončila v poli poražených. Vytrvalostní závod, to byla jiná. V náročných podmínkách sestřelila 18 z 20 terčů a radovala se z 34. příčky. Jen tři místa za ní figurovala rovněž čtyřiadvacetiletá Eliška Václavíková.

Vinky pak zvládla i svou velkou premiéru ve štafetě. Vystačila si se dvěma náhradními náboji a v polovině závodu předávala na 6. místě.

Vinky týmu pomohla i svou nakažlivě dobrou náladou

Skvělý servis

„Já jsem byl dneska jenom pasažér na lyžích.“ Tak glosoval Jakub Štvrtecký kvalitu lyží ve sprintu, ve kterém měl on sám 7. běžecký čas a Adam Václavík 9. běžecký čas. Tahle slova, jenom v angličtině, zopakoval i po štafetě, ve které byli Češi na trati čtvrtí nejrychlejší.

Český servis na mistrovství světa zářil a zaslouží si velké poděkování. Pod vedením Rakušana Benjamina Edera v Oberhofu na plné obrátky pracovali Samuel Závalec, Jan Lušovský, Hynek Škrabal a Zdeněk Vítek.

Benni a Samo dumají s trenéry nad lyžemi

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík