Překvapivá nominace mixu. Poběží Eva a Michal.

29. listopadu, 2014

Jedno velké a jedno menší překvapení má nominace české smíšené štafety pro úvodní klání Světového poháru sezóny 2014/2015 ve švédském Oestersundu. Na start se v neděli 30. listopadu postaví čtveřice Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Michal Šlesingr Ondřej Moravec. Ze stříbrného olympijského kvarteta tak v týmu schází Gabriela Soukalová a Jaroslav Soukup. Proč?

 

 

Rozhodla aktuální forma
„Dali jsme přednost závodníkům s vyšší aktuální formou,“ vysvětluje šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. „Gábina ještě není po podzimních zdravotních příhodách a užívání antibiotik v optimální formě a Jarda vždy potřebuje více času na rozzávodění,“ vysvětluje Ondřej Rybář. Jak Eva Puskarčíková (velké překvapení), tak Michal Šlesingr (menší překvapení) měli lepší výsledky v kontrolních závodech než sportovci, které v nominaci nahradili. „Společně s trenéry jednotlivých týmů jsme se na této nominaci jednoznačně shodli,“ dodává šéftrenér.

 

Dárek ke jmeninám?
Eva Puskarčíková se stala kometou uplynulé sezóny, když dokázala pravidelně bodovat v závodech Světového poháru a rozjížděla českou štafetu žen na ZOH v Soči. Tam děvčata nakonec obsadila senzační čtvrté místo. Michal Šlesingr byl od roku 2007 dlouholetou jedničkou české reprezentace, ale poslední dvě sezóny vždy během vrcholných klání onemocněl. „Náš tým nestojí na jednotlivcích a jsem přesvědčen, že v neděli to opět potvrdíme,“ dodává Ondřej Rybář, který se zítra může dočkat i zajímavého dárku ke svým jmeninám!

 

Regulérní podmínky
V Oestersundu panuje mírně mrazivé počasí. “Teplota se pohybuje kolem dvou stupňů pod nulou, ale je tu poměrně vysoká vlhkost, takže zima je vlezlá.“ Sníh je prý skluznější, než na soustředění ve finském Vuokatti. „Základ trati tvoří umělý sníh, a ten bývá rychlý. Bohužel na trati je také dost nečistot, kůry a kamenů. Přestože se je pořadatelé snaží odstranit, není to optimální,“ upřesňuje Ondřej Rybář. Naopak relativně „optimální“ je zatím síla větru. „Oproti běžným zvyklostem tu zatím moc nefouká, a tak bychom se mohli dočkat regulérních podmínek,“ říká Ondřej Rybář, přestože loni přivál vítr ve smíšených štafetách českým reprezentantům triumf.