Bára Tomešová dvakrát v Top Ten IBU Cupu

30. listopadu, 2014

Výtečnými výkony se prezentovala česká reprezentační záloha při prvním kole IBU Cupu v norském Beitostolenu, kde se v sobotu a v neděli uskutečnily vždy závody ve sprintu. Dvěma umístěními v první desítce překvapila především Bára Tomešová, které v sobotu skončila desátá a v neděli pátá. Bezchybně v obou závodech střílel Matej Krupčík.

 

TOMESOVA

Barbora Tomešová

Děvčata na bodech
„S výsledky i výkony jsme spokojen. A Bára je nejen pro mě skutečně velkým překvapením,“ pokyvoval spokojeně hlavou trenér Marian Málek. V sobotu se na bodované příčky protlačily tři české biatlonistky a v neděli dokonce čtyři. Lea Johanidesová skončila 32. a 12., Kristýna Černá 26. a 31. a Veronika Zvařičová dnes obsadila 38. pozici. „A to ještě měla ´Zvařča´smůlu, spadla a zlomila pažbu,“ dodal trenér na adresu dívky, která se do stopy vrací po vážné nehodě z jara loňského roku.

Svoji mezinárodní premiéru si odbyla Ludmila Horká (74. a 66.). „Lída je běžecky na úrovni ostatních, ale hodně zatím ztrácí v rychlosti střelby. To jsou desítky sekund na jedné položce, ale potřebuje jen čas a zlomí to,“ dodává Marian Málek.

 

Bezchybný Matěj Krupčík
V kategorii mužů jsme vzhledem k mononukleóze Víta Jánova a onemocnění ledvina Lukáše Kristejna měli jen dva zástupce, a to Matěje Krupčíka a Tomáše Vojíka. Zaskvěl se zejména prvně jmenovaný, který oba závody zvládl na střelnici bezchybně. V sobotu skončil 26. a v neděli si polepšil až na 16. místo. Tomáš Vojík, naopak při každé položce minul jeden terč a obsadil 29. resp. 34. místo.

„Vzhledem k tomu jaká tu byla konkurence, když zde ještě závodníci ze šesti států bojovali o nominaci na individuální závody v Oestersundu, tak vnímám naše vystoupení velmi pozitivně,“ řekl trenér Aleš Ligaun. „Matěj bezchybnou střelbou opravdu hodně překvapil, a Tomáš vzhledem k tréninkovým výsledkům vlastně taky. Navíc v sobotu ukázal, že dokáže být i hodně silný v běžecké části.“

 

Pokračování za dva týdny
IBU Cup pokračuje druhým kolem za dva týdny v italském Martellu. Češi se zítra vrací letecky domů a koncem příštího týdne zamíří na krátké soustředění do Obertilliachu.

 

Kompletní výsledky včetně analýzy závodů najdete na stránkách IBU.