Jak to olympijský hrdina „zpackal“

30. listopadu, 2014

Ještě se po závodě vyjížděl na lyžích a ve švédských lesích přemýšlel o svém závěrečném úseku smíšené štafety. Ondřej Moravec přebíral v Östersundu štafetu z prvního místa, ale cílem projel jako devátý. Proč?

„Ležka v mém podání nebyla vůbec povedená, vždyť jsem tam nechal dva terče. To je prostě moc,“ zpytoval sebevědomí třicetiletý reprezentant. Při dobíjení se pak navíc dostavily nečekané potíže s novým i rukavicemi. „Vůbec jsem v nich nebyl schopen sebrat z podložky náboj. Je to poučení pro příště. V tomto modelu už závodit nebudu.“ Vteřiny běžely a ztráta narůstala.

 

Jedenáctka odhalila pravdu
„Když jsem pak přijel na stojku a zastavil jsem se u stavu jedenáct, bylo mi jasné, že jsem závod totálně zpackal,“ líčil letohradský biatlonista. Přesto ještě bojoval. „Chtělo to však mířit přesně, bez dobíjení.“ Jedné chyby se však nevyvaroval. „A to je škoda, vždyť na páté Italy jsme ztratili jen asi osm sekund,“ zalitoval. Ve vyrovnaném závodě byl kvalitní výsledek skutečně na dosah.

 

P1450339

Ondřej Moravec na trati posledního úseku Mix štafety ve švédském Östersundu. (C) Český biatlon, Petr Slavík

Krize v hlavě
Po většinu trati se mu běželo dobře. Krize jej potkala až necelý kilometr před cílem. „Doběhl mě Rakušan Landertinger a v tu chvíli jsem poznal, že už na to nemám. Přitom jsem závod vůbec nepřepálil a cítil jsem se do té doby hodně dobře. Možná to bylo způsobeno hlavou a tím zklamáním z mého střeleckého výkonu, kterým jsem zkazil krásně rozjetý závod,“ omlouval se kolegům z týmu hrdina olympijských her v Soči.

 

Ukončená série? Ne, jen přerušená
„Nechtěl jsem být tím, kdo ukončí sérii úspěchů našeho mixu,“ povzdychl si borec, který je jinak především oporou českého týmu. A pak o poznání s větším optimismem dodal. „Třeba jsem tu sérii neukončil, ale jen přerušil…“ Ano, český tým je dostatečně silný na to, aby nejen v průběhu závodu, ale i v jeho cíli byl vždy hodně vysoko.

 

PS: A jaká ta série úspěchů českého mixu byla? Stojí za to, si ji znovu připomenout.

  • SP Oestersundu 2012/13 – 3. místo;
  • MS Nové Město na Moravě 2013 – 3. místo;
  • SP Oestersund 2013/14 – 1. Místo;
  • ZOH Soči 2014 – 2. Místo!