Veronika Vítková na skvělém pátém místě na 15 km trati!

04. prosince, 2014

Spokojenost i rozpaky se mísily v duši Veroniky Vítková. Česká reprezentantka dnes doběhla na skvělém pátém místě ve vytrvalostním závodě I. kola Světového poháru ve švédském Östersundu. Na trati dosáhla třetího nejlepšího času, ve střelbě však minula tři terče… Dařilo se i Jitce Landové, která obsadila 20. místo, což je její dosavadní životní maximum. Eva Puskarčíková zůstala na 42. místě těsně za body. Gabriela Soukalová obsadila 62. příčku a Lucie Charvátová skončila na 71. pozici. Zvítězila trojnásobná olympijská šampionka Darja Domračevová z Běloruska.

 

Dlouhodobé trápení

„Jsem mile překvapená běžeckým výkonem, ale hodně, hodně naštvaná za střelbu,“ krčila rameny Veronika Vítková. „Dvě chyby v jedné položce to je ve vytrvalostním závodě prostě moc.“ Navíc si uvědomuje, že si za to může sama… „S ležkou se trápím dlouhodobě a zbytečně jsem si to v závodě připomněla, moc jsem chtěla.“ popsala příčinu svých chyb. A trenér Zdeněk Vítek souhlasil. „Byly to její typicky stržené rány na dvě a tři hodiny.“

S ležkou Verča zatím pořád trochu zápasí. (C) Český biatlon, Petr Slavík

S ležkou Verča zatím pořád trochu zápasí. (C) Český biatlon, Petr Slavík

 

Darja ji nedostihla

V běžecké části ovšem jilemnická biatlonistka excelovala, když dosáhla třetího nejrychlejšího času. „Byla jsem dost vykulená, když mi kluci z týmu hlásili, že mi Kaisa moc neujíždí a ještě víc mě překvapilo, že mě Darja nedoběhla,“ zmínila vítězku, která se na trať vydala půldruhé minuty za ní. „Tomu vůbec, ale vůbec nerozumím,“ usmívala se spokojeně.

 

Tajemství rozvržených sil

Na změně běžeckého přístupu však od léta s trenérem pracovali. V čem změna spočívala? „Rozjíždím závod rozumněji. Nemusím být první na prvním mezičase, ale snažím se rozvrhnout síly tak, abych jich měla dost i v závěru. Fungovalo to v mixu, fungovalo to i teď, tak jsem moc ráda.“

 

Jízda na jarním firnu

Trať byla hodně náročná. V Östersundu totiž panují spíše jarní podmínky. „Sníh to byl takový jarní firn. Nohy se nám bořily po kotníky. Byla to dřina. Když se ale podívám na běžecký čas, tak mi to vlastně nevadilo,“ smála se pětadvacetiletá reprezentantka. Rychlejší než ona byla pouze vítězná Darja Domračevová a Kaisa Maekaeraeneinová z Finska, v cíli druhá. Skvělou běžeckou formou se také prezentovala Jitka Landová, která dosáhla 9. běžeckého času!

 

Individuální závod na 15 km ženy – výsledkový servis:

 

Text: Tomáš Hermann