Gabriela Soukalová hlásí: „Odvalila jsem smůlu.“

06. prosince, 2014

„Snad jsem to tím dnešním během prolomila,“ byla znát značná úleva v hlase Gabriely Soukalové po dnešním sprintu žen na 7,5 km v rámci prvního kola Světového poháru v Östersundu. Česká biatlonistka sice po třech chybách vstoje obsadila 29. místo, ale sedmým běžeckým časem ukázala, že to s její formou není tak zlé. Propadák z vytrvalostního závodu je, zdá se, za ní.

„Ano,“ souhlasí. „Ve čtvrtek bylo všechno špatně. Do závodu jsem šla s velkou nejistotou a ke všemu jsem ještě před střelnicí spadla. A pak už víte, jak to bylo dál…,“ nechce se dále vracet ke čtyřem chybám při první položce v nevydařeném klání, po kterém se krčila na 62. pozici.

 

Lvice zabojovala
V sobotním sprintu i přes střelecké nezdary vstoje bojovalo do konce jako lvice. „Jela jsem i o stíhačku. Uvědomovala jsem si, že bude důležitá každá sekunda. Jsem ráda, že v běhu už to nebylo tak strašné.“  Závěrečný okruh už ji hodně bolel. „Tři trestná kola po stojce mi ubrala mi dost sil. Na trať jsem už vybíhala unavená,“ vysvětlovala.

 

Gabriela Soukalová. (c) Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová. (c) Český biatlon, Petr Slavík

Záchranářské práce
V cíli cítila úplné vyčerpání, ale také úlevu. „Myslím, že jsem zachránila, co šlo. V neděli ve stíhačce nebudu startovat z úplně ztracené pozice. Spadl ze mě taky pořádný balvan, který snad odvalí i smůlu,“ přeje si pětadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou.

 

Týmová motivace
Energii jí navíc dodávají i výsledky ostatních děvčat z týmu. „Jsem ráda, že holky dokážou zúročit to, co v létě natrénovaly.“ Ukazuje se, že oba české týmy mají za sebou kvalitní přípravu. „To mě uklidňuje. Výsledky už nejsou závislé jen na jednotlivcích.“ Z počáteční letargie ji povznáší také neobyčejně dobrá atmosféra v celém týmu. „Je to tu úžasné. Vzájemně se dokážeme motivovat i podpořit. Fungujeme společně, proto máme a budeme mít i další dobré výsledky,“ má zcela jasno. Věří, že brzy k nim i sama bude přispívat.

 

Text: Tomáš Hermann