I ve stíhačce skvělé představení českých biatlonistek!

07. prosince, 2014

Veronika Vítková sedmá, Eva Puskarčíková 17. a Jitka Landová hned za ní! Skvělé představení českých reprezentantek v dnešním stíhacím závodě žen v Oestersundu navíc podtrhla neustále se zlepšující Gabriela Soukalová, jež obsadila 21. pozici. Aktuální forma českých žen se odráží také v klasifikaci Světového poháru. Veronika Vítková je průběžné pátá, Jitka Landová 17. a Eva Puskarčíková uzavírá první dvacítku!

 

Hlavně nepolevit
“Samozřejmě jsem s výkony děvčat hodně spokojen, i když tři chyby v podání Verči a Gabči, nemohu přejít úplně v klidu,” říká trenér Zdeněk Vítek. “Měly na střelnici sice dost vítr, ale i tak, stejně jako mnohé jejich soupeřky, mohly ulovit více terčů.” 

Co však kouče těší je vyrovnanost týmu. Vždyť dosud byly bodované pozice pro Jitku Landovou či Evu Puskarčíkovou spíše dílem štěstěny, kdežto nyní obě  mladé závodnice bodují s velkou jistotou. “Mám ze jejich výkonů a z jejich formy radost. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že za sebou stále máme jen první z devíti kol Světového poháru. Uvidíme, jak to půjde dále, ale přeji holkám i celému našemu týmu, aby jsme nepolevili.”

 

Eva Puskarčíková s Jitkou Landovou zajely stíhačku výborně. (c) Český biatlon, Petr Slavík

Eva Puskarčíková s Jitkou Landovou zajely stíhačku výborně. (c) Český biatlon, Petr Slavík

 

Síla už scházela
Roli jedničku týmu si na úvod sezóny užívá Veronika Vítková. “Ale pozor,” říká, “dnešní stíhačku jsem si vůbec neužila. Krize na mne dosedla už tři kola před cílem. A právě v tu chvíli přišla i kritická stojka. V tom větru a v únavě jsem vůbec neměla sílu udržet pušku a zamířit,” povzdychla si. “Rány mi lítaly všude kolem.”

 

Krásnější než představy
Ovšem páté místo v průběžné klasifikaci Světového poháru ji náramně těší. “Takto krásně jsem si to určitě nepředstavovala. Jsem moc ráda, jak mi to i přes bolest a krize jde na trati. A pokud se ještě srovnám střelecky, tak vím, že i příště to bude dobré,” dívá se optimisticky kupředu. Konkrétně do Hochfilzenu, kde za týden pokračuje Světový pohár druhým kolem.

 

Stíhací závod na 10 km ženy – výsledkový servis:

 

Text: Tomáš Hermann