Biatlonisty zachránil Grossglockner

09. prosince, 2014

Snowboardcross ještě stále čeká na start sezóny, sjezdaři se museli přesunout z Alp na sever Evropy, IBU Cup v Martellu byl zrušen, prostě letošní zima zatím lyžařskému sportování nepřeje. Vidět je to i v Hochfilzenu, kde organizátoři jen s velkým úsilím připravují tratě pro II. kolo Světového poháru. Osmdesát kamiónů přiváželo po několik dnů sníh z oblasti Grossglockneru. Jedna trasa – 50 kilometrů! „Navíc jsme měli pět tisíc kubíků uskladněno z loňska,“ dodává přední rakouský biatlonový funkcionář s krkonošskými kořeny Kurt Matz.

 

Improvizace jen ve sprintu
Odhodlaným pořadatelům se podařilo na tři závodní dny připravit 2,5 km dlouhý okruh. Až na sprint mužů, kteří tuto trať standardně absolvují na 3,3 km dlouhých okruzích, to pro ostatní klání neznamená žádné velké komplikace. „Mezi střelbami budou muset muži v pátek absolvovat dva okruhy,“ podotýká k tomu Michal Zicháček, který v Hochfilzenu působí v roli mezinárodního rozhodčího.

 

 

 

Na brzdu pomůže kouzlo
A když už to ve středu vypadalo, že pomůže i matka příroda – teplota klesla 11°po nulu – tak ve čtvrtek opět přišlo oteplení a napadlo i pár centimetrů sněhu. „Možná by to ale bez nového sněhu bylo lepší. Vůbec to nejede,“ říká Veronika Vítková. „Snad bych se raději bořila po kolena ve sněhu, jako ve Švédsku, než jezdit na tý strašný brzdě.“ Michal Šlesingr, zatím třetí mužů průběžné klasifikace SP k tomu dodává: „Běhat se na tom dá, ale jet ne.“ Všichni čeští reprezentanti pak doufají, že v těžkých podmínkách jim pomůže servisní tým vedený Danielo Muellerem. „Snad kluci něco vykouzlí,“ přeje si Michal Šlesingr.

 

 

 

Na vánici se lze spolehnout
Trenér žen Zdeněk Vítek věří, že závody v Hochfilzenu proběhnou i přes špatné sněhové podmínky dobře. „Místní pořadatelé jsou zkušení a zvládnou to,“ říká nováček trenérského řemesla, který ještě sám před rokem v Hochfilzenu startoval. Záludnosti místních povětrnostních má stále v živé paměti. „Tady často nevíte, co vás potká. Jen na sněhovou vánici se můžeme téměř každý rok spolehnout. A to jsou pak závody hodně těžké a nespravedlivé. Tady klidně napadne za hodinu i přes deset cent imetrů sněhu. Ti vpředu a vzadu si pak musejí projíždět sami stopu.“

 

 

 

O sněhu a zázraku
Však také místní propagační leták velkým písmem do světa hlásí: „Sníh? Hodně sněhu! To jsou Kitzbuehelské Alpy, nejsněhovější region v Tyrolsku!“ Při pohledu na zelené drny objevující se hned vedle trati však nezbývá než se smířit s tím, že nejde o skutečnost, ale o reklamu, nebo o víru v zázrak.

 

Pokljuka bude připravena
Nebo se snad zimě blýská na lepší časy? Připravenost uspořádat třetí kolo už totiž potvrdili organizátoři z Pokljuky. „Na středeční poradě vedoucích výprav jsme dostali informaci, že ve Slovinsku napadlo 20 centimetrů sněhu a mají podmínky i na přípravu technického,“ říká šéftrenér českého týmu Ondřej Rybář.

 

Aktualizováno…

Text: Tomáš Hermann / Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Nebyly nalezeny žádné obrázky