Stíhačka ženy: Soukalová osmnáctá, Vítková zvládá pravidla

14. prosince, 2014

Gabriela Soukalová se v nedělním stíhacím závodě na 10 km II. kola Světového poháru v Hochfilzenu probila k nejlepšímu výsledku sezóny, když se posunula z 31. místa na startu ke konečné 18. pozici. Veronika Vítková nevstoupila do závodu šťastně, pod dvou položkách a čtyřech chybách klesla z 30. příčky až na 46. místo. A přes technické problémy střeleckého stavu, nakonec dokázala ještě vybojovat 25. pozici. Suverénně vyhrála vedoucí žena SP Kaisa Mäkkäräienenová z Finska.

 

Rozhodla stojka
Pro obě české biatlonistky se jako stěžejní ukázala střelba vstoje. Gabriela Soukalová dokázala poprvé v sezóně zvládnout obě položky bezchybně. Veronika Vítková se pak musela vypořádat s rozbitým terčem a dlouhou prodlevou, než pořadatelé sjednali nápravu a poslali ji na jiný stav.

 

Gabriela Soukalová dnes na trati nechala absolutně vše a potvrdila vzrůstající trend svojí výkonnosti. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová dnes na trati nechala absolutně vše a potvrdila vzrůstající trend svojí výkonnosti. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

S tím se dá závodit
„Ten stoják vnímám velmi pozitivně. To byly ležákové rány,“ chválil Gabrielu Soukalovou šéftrenér týmu Ondřej Rybář. „Už jsem v ní opět poznával tu starou Gabču, která je schopná střílet ležky vestoje. Sice si to tam trošku vystála, ale s tímhle už se dá závodit,“ dodal s notnou dávkou úlevy v hlase. Zdá se, že česká hvězda uplynulých dvou sezón je na dobré cestě k návratu mezi elitu.

 

Konečně pozitivně
„Spousta lidí možná nebude rozumět tomu, že se dnes mohu radovat z osmnáctého místa. Vždyť proti loňsku je to skok dolů. Ale já jsem tak ráda za ty dvě stojky, že si to ani neumíte představit. Vnímám to opravdu hrozně pozitivně,“ vrátila se pětadvacetiletá reprezentantka ke střelbě vstoje, která si jí v této sezóně dosud nedařila.

 

Dárek k narozeninám
Při položkách vleže udělala vždy jednu chybu a musela tak pokaždé absolvovat 150 metrů navíc. „Neběželo se mi dobře a na trestných kolech jsem si říkala: To je strašný! Raději jsem na stojce vydržela o něco déle, jen abych nemusela na trestné kolo,“ popisovala cestu za nejlepším výsledkem sezóny. „Bylo by to jako spadnout do vody, když neumíte plavat. Tak jsem se dnes bála spadnout znovu na trestné kolo.“ Vedle této motivace měla i další. „Přítel má dnes narozeniny, moc si přál, abych skončila do dvacítky, tak jsem ráda, že pro něho mám tento dárek.“

 

P1510573

Střelbu ve stoje Veronika Vítková v Hochfilzenu zvládala výborně, při střelbě v leže se zato nečekaně trápila. Foto: Český biatlon, Petr Slavík.

Letní historky pomohly
Zcela jiný příběh vyprávěla v dnešní stíhačce Veronika Vítková. Střelba vleže se jí vůbec nevydařila. Minula pokaždé dva terče. Bude vstoje úspěšnější? Chtěla, ale zdálo se, že i osud je proti ní. Když přijela na svůj stav, jeden terč už byl sklopený. Zvedla ruku, aby tak předala informaci rozhodčím, že není něco v pořádku. Trvalo to přesně 1:24 minuty, než ji rozhodčí „převeleli“ k jinému terči. „Nepamatuji se, že by se mi to někdy stalo. Naštěstí jsme se o tom během léta bavili se Zdeňkem Vítkem, když nám vyprávěl svoje vlastní historky.“ Pak sestřelila všech pět terčů!

 

Ach, ta ležka
Na trati pak doslova letěla, věděla, že čas, hodně času, jí odečtou a v cíli se bude počítat každá vteřina. „Měla jsem dobré informace od našeho servisu, tak jsem jela, co to šlo,“ líčila po závodě. Druhým nejrychlejším běžeckým časem nakonec vybojovala 25. místo. „Těší mě, jak jsem tu situaci zvládla, ale stále mě neuvěřitelně mrzí ty chyby vleže. Kdybych věděla, co tam dělám špatně, tak to nedělám,“ povzdychla si prozatím devátá žena průběžné klasifikace Světového poháru.

 

Pochvala za bezpečnost
„Verča manipulovala se zbraní přesně podle pravidel a vytáhla zásobník, když přebíhala od jednoho terče ke druhému. To zvládla s obdivuhodným klidem,“ chválil svoji svěřenkyni trenér Zdeněk Vítek. „Přestože se do celé situace nedostala vlastní vinou, mohla být při porušení bezpečnostních pravidel klidně diskvalifikována.“

 

Stíhací závod na 10 km ženy – výsledkový servis:

 

Text: Tomáš Hermann