„Nejcennější triumf,“ říká Gabriela o vítězství číslo „8“

18. prosince, 2014

Gabriela Soukalová byla po svém osmém triumfu v závodě Světového poháru dlouho nedostižná. Rozhovory v mix zóně, slavnostní vyhlášení výsledků, tisková konference, vyjetí po závodě. „Od rána jsem nejedla, potřebuji se alespoň na chvíli zastavit, zklidnit, najíst. Vždyť chci dobře závodit i v příštích dnech,“ povzdychla si nad shonem, který prožívala po čtvrtečním sprintu III. kola SP ve slovinské Pokljuce… Jako by jej zapomněla :-). Na dnešní osmé vítězství v závodě Světového poháru čekala od ledna letošního roku, kdy vyhrála v Ruhpoldingu.

„Ohromené překvapení“
„Jsem ohromně překvapená,“ začne povídání svojí „standardní“ hláškou. Jenže teď je z jejího hlasu cítit, že ta slova jsou na místě. „Z bezchybné střelby jsem měla obrovskou radost, ale vůbec bych v té chvíli nevsadila na své vítězství. Vždyť moje kondice nebyla do teď nic moc a v posledním kole jsem vždycky umírala,“ připomněla například stejnou disciplínu v Hochfilzenu. Na trati dnes snila o tom, dokončit závod alespoň do pátého místa.

 

Euforie a úleva
Ale, co to?! Najednou „neumírala“, naopak i závěrečném okruhu držela vysoké tempo. „Z toho zjištění jsem se dostala do úplné euforie a pocítila jsem velkou úlevu,“ zajíkal se jí z radosti hlas. V cíli se mohla těšit s rukama nad hlavou z náskoku více než 18 vteřin na Italku Dorotheu Wiererovou.

Po čisté střelbě ve stoje už Gabriela Soukalová věřila v dobrý výsledek. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Po čisté střelbě ve stoje už Gabriela Soukalová věřila v dobrý výsledek. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Složitá cesta
Z 62. místa v Östersundu v úvodním individuálním závodě vystoupila opět na vrchol. Uvědomuje si, že je zpět. „Znamená to pro mě strašně moc. Ta cesta byla hodně složitá, trochu nervózní, plná pochyb, ale jsem ráda, že jsem to zvládla. Dosáhla jsem výsledku, kterého si ze svých vítězství vážím zcela určitě nejvíce.“

 

Slova, která platí
A co slova o odpočinkové sezóně, která vypustila před sezónou? „Ta stále platí. Tehdy jsem bojovala s nemocí, s únavou těla i ducha, se špatnými výsledky v kontrolních závodech. Nebyla jsem na sezónu fyzicky ani psychicky připravená. Nesnila jsem o medailích, o vítězstvích. Netěšila jsem se,“ popisuje svoje tehdejší rozpoložení. „A ani teď se nechci stresovat tlakem. Bylo ho během předchozích sezón až moc,“ říká směrem k mistrovství světa v NMNN a ZOH v Soči.

Gabriela byla sama překvapená, kolik energie na trati měla. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela byla sama překvapená, kolik energie na trati měla. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jak zůstat na vlně?
Teď si chce užívat návratu radosti z biatlonu, a také z dobré formy. „Ano, myslím, že se závod od závodu zlepšuji. Fyzička šla nahoru a s ní i psychika. Věřím, že na této vlně zůstanu.“ Prvním dalším testem bude sobotní stíhací závod.

 

Text: Tomáš Hermann