Pokljuka Gabriele Soukalové svědčí. Dnes vyhrála sprint!

18. prosince, 2014

Místo činu: Pokljuka. Po dvou letech Gabriela Soukalová opět zvítězila v Pokljuce. Jestliže před dvěma lety teprve vstupovala mezi elitu, dnes si ve sprintu Světového poháru doběhla už pro osmé vítězství a také ztracené sebevědomí! Dařilo se i dalším českým biatlonistkám. Všechny se totiž ukážou i v sobotním stíhacím závodě! Veronika Vítková obsadila 15. místo, osm bodů za 33. pozici vybojovala Eva Puskarčíková, Jitka Landová skončila 49. a Barbora Tomešová doběhla na 52. příčce.

 

Šéftrenérova pomoc
„Myslím, že jsem svojí nepřítomností Gábině pomohl,“ smál se do telefonu šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář, který s týmem na III. kole SP sezóny 2014/2015 není. „Z mého pohledu jí zejména pomohly bezchybné stojky při stíhacím v závodě v Hochfilzenu. Tam si dokázala, že střílet umí a zklidnila se. Fyzicky je na tom dobře, natrénováno má,“ doplnil Ondřej Rybář, jenž je současně osobním koučem Gabriely Soukalové. Gabriela Soukalová dnes střílel bezchybně a na trati dosáhla 3. nejrychlejšího času.

 

Rozložení tlaku
Trenér reprezentace žen Zdeněk Vítek jej pak přímo z Pokljuky doplnil. „Gábina už v předchozích závodech naznačovala, že postupně ztrácí nervozitu a opět se koncentruje na to, na co má. Podle mě je dnešním výsledkem zpátky mezi elitou. Je to dobře i z toho pohledu, že veškerý tlak nyní nebude jen na Veronice Vítkové.“

 

Známe prostředí
Sama Gabriela Soukalová se do Pokljuky těšila. „Trénujeme tam několikrát ročně. Známe každý kousek trati a každý střelecký stav. Je to určitě naše výhoda. Dokonce si myslím, že bychom za svoji věrnost Pokljuce mohli dostat slovinské občanství,“ žertovala ještě v Hochfilzenu.

 

Veroniku Vítkovou o stupně vítězů připravily poslední dvě rány. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veroniku Vítkovou o stupně vítězů připravily poslední dvě rány. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Chyby z leknutí
Zdeňka Vítka potěšily vedle triumfu Gabriely Soukalové i výkony dalších reprezentantek. „Holky zvládly perfektně ležku. Vždyť ani jedna nechybovala.“ Zejména Veronika Vítková měla skvěle rozeběhnutý závod, protože po položce vleže dokonce vedla. Zatímco Gabriela Soukalová byla pátá. „Řekl bych, že Verča se najednou úspěchu trochu zalekla. Po třetí ráně vstoje vypadla z rytmu a střelbu zpomalila. Obě rány byly nahoře. Na druhou stranu je cenné, že i s chybami dokáže být takto vysoko.“

 

Příště lépe
Trenérova slova Veronika Vítková do puntíku potvrdila. „Najednou jsem si uvědomila, o co jedu a lekla jsem se toho. Chtěla jsem si střelbu pohlídat, a to bylo špatně. Moc mě to mrzí, ale budu dále bojovat o to, abych se udržela v elitní desítce klasifikace Světového poháru. Běžecky na to mám a tu střelbu musím prostě příště zvládnout lépe,“ měla jasno rodačka z Jilemnice.

 

Silný tým
Trenér družstva žen pak dále pokračoval v hodnocení. „Eva a Jitka stále odvádějí vysoký běžecký standard. A potěšila mě i Bára Tomešová, od IBU Cupu v Norsku měla tři týdny závodní pauzu a svoji letošní premiéru ve Světovém poháru ozdobila postupem do stíhacího závodu. To je cenné. Věřím, že to pomůže jejímu sebevědomí.“

Výborný výkon českých biatlonistek v dnešním sprintu potvrzuje i druhé místo v hodnocení Poháru národů za Italkami. V průběžné klasifikaci týmové soutěže patří českým závodnicím páté místo.

 

Sprint na 7,5 km ženy – výsledkový servis:

 

Text: Tomáš Hermann