Moravec čtvrtý a Soukalová pátá ve Sportovci roku 2014

23. prosince, 2014

Jen wimbledonská šampiónka Petra Kvitová a olympijské vítězky Eva Samková a Martina Sáblíková byly úspěšnější v 56. ročníku odborné ankety Sportovec roku, než duo našich reprezentantů Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová. Ondra skončil čtvrtý a Gábina pátá. Druhé místo mezi kolektivy pak získala naše olympijská smíšená štafeta Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec. Do ankety Klubu sportovních novinářů, přispělo svými hlasy celkem 199 žurnalistů. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v pondělí 22. 12. 2014 v přímém televizním přenosu vysílaném na programu ČT1, který moderovala dvojice „rozhlasáků“ Lucie Výborná a Jan Pokorný.

 

Važme si toho, co máme
„Dosud nikdy jsme neměli v anketě tak silné obsazení, jako letos. Nominaci i konečné pořadí vnímám jako vyvrcholení celé olympijské sezóny,“ glosoval anketu Sportovec roku prezident České svazu biatlonu Jiří Hamza. „Současně jsem moc rád, že i během stávající sezóny naši sportovci navazují na olympijskou zimu. Byl to náš cíl a je to současně skvělá pozvánka na únorový Světový pohár do Nového Města na Moravě.“ Jiří Hamza si uvědomuje, že český biatlon se nyní nachází v ´luxusní pozici´. „Musíme si stávající situaci užívat, protože ji nemáme předplacenou na věky.“

 

REI_8609aPodeváté žena, Ondra nejlepší muž
Zajímavostí ankety určitě je, že podeváté za sebou zvítězila žena. Posledním mužským vítězem byl v roce 2005 Jaromír Jágr. Petra Kvitová vyhrála anketu již v roce 2011, dalšími vítěznými ženami v posledních letech byly běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, rychlobruslařka Martina Sáblíková a atletky Bára Špotáková a Zuzana Hejnová. Trojnásobný olympijský medailista Ondřej Moravec je na čtvrtém místě současně nejlepším českým mužem! Sedmou pozici si „vyjel“ stejně tak jako při svém debutu na Tour de France Leopold König. Osmý v anketě skončil mistr světa v judu Lukáš Krpálek. Devátou pozici zaujal mistr světa ve skifu Ondřej Synek. Na desátém místě skončil tenista Tomáš Berdych.

 

Další zajímavosti ankety
Letošní ročník byl nejtěsnější v celé historii ankety. Rozhodoval každý anketní lístek, Petra Kvitová vyhrála o pouhých deset bodů. Dosud bylo nejtěsnější vítězství Martiny Sáblikové v roce 2007, kdy rychlobruslařka o 32 bodů porazila Barboru Špotákovou.

Petra Kvitová byla na prvním místě na 69 hlasovacích lístcích, Eva Samková a Martina Sáblíková shodně po čtyřiceti. Kromě devátého Ondřeje Synka se všichni ostatní sportovci alespoň na jednom hlasovacím lístku objevili na prvním místě.

V minulých ročnících ankety se jen jednou stalo, že v olympijském roce vyhrál sportovec, který se her nezúčastnil. Bylo to v roce 1994, kdy však český sport nezískal ani jednu medaili a trofej přebíral hokejista Dominik Hašek za své zámořské úspěchy. Olympijského vítěze v minulosti dokázal porazit jen jiný olympijský vítěz. Letos však zůstaly za Petrou Kvitovou hned dvě držitelky zlata ze Soči: Eva Samková a Martina Sáblíková. Co k tomu dodat? Zkrátka anketa.

 

 

Sportovce roku České republiky 2014, anketa Klubu sportovních novinářů

Konečné pořadí – jednotlivci:

  1. Petra Kvitová – tenis, 1530 bodů
  2. Eva Samková – snowboarding, 1520
  3. Martina Sáblíková – rychlobruslení, 1393
  4. Ondřej Moravec – biatlon, 1260
  5. Gabriela Soukalová – biatlon, 1150
  6. Barbora Špotáková – atletika, 912
  7. Leopold König – cyklistika, 826
  8. Lukáš Krpálek – judo, 790
  9. Ondřej Synek – veslování, 737
  10. Tomáš Berdych – tenis, 591

 

Konečné pořadí – kolektivy:

  1.  Tenisový tým ČR – ženy (Kvitová Petra, Šafářová Lucie, Hradecká Lucie, Hlaváčková Andrea, Koukalová Klára, Záhlavová-Strýcová Barbora a kapitán Pála Petr), 467
  1.  Smíšená štafeta biatlonistů – (Moravec Ondřej, Soukalová Gabriela, Soukup Jaroslav, Vítková Veronika), 377
  1.  Fotbalový tým ČR, 248

 

Junioři (vyhlašuje Nadace České sportovní reprezentace):

  1.  Anežka Drahotová – atletika – chůze, 105
  2.  Jan Sýkora – atletika – desetiboj, 91
  3.  Alexander Choupenitch – šerm, 69

 

Sportovní legenda 2014

Miloslava Rezková – Hübnerová, atletika – olympijská vítězka ve skoku vysokém 1968 v Mexiku

 

 

Text: Tomáš Hermann, s využitím ČTK / Foto: Barbora Reichová, deník Sport