Světový pohár pokračuje v panství větru a mlhy

06. ledna, 2015

Po třítýdenní pauze vyplněné vánočními a novoročními svátky se opět roztočí kola Světového poháru. V pořadí IV. pokračování sezóny 2014/2015 hostí v tomto termínu už tradičně německý Oberhof. Oba české týmy, tedy ženy i muži, se v Duryňském lese postaví na start ve stejném složení, jako při posledním klání v Pokljuce.

 

Kdo bude reprezentovat?
Nominace týmu žen: Jitka Landová, Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Barbora Tomešová a Veronika Vítková.
Nominace týmu mužů: Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Michal Šlesingr.

 

Bronzová obhajoba
V Oberhofu se uskuteční štafety, závody ve sprintu a podruhé v této sezóně také závody s hromadným startem. První disciplínou budou ve středu 7. ledna štafety žen na 4×6 km. Česká čtveřice Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková obhajuje třetí místo z II. kola SP v Hochfilzenu. Trenér Zdeněk Vítek dává důvěru stejné sestavě. „Samozřejmě skončit do třetího místa by byla senzace, ale upřímně: za úspěch budu považovat každé pořadí do osmého místa,“ říká Zdeněk Vítek. Vraťme se však ještě na samý start ženské štafety. Pro Evu Puskarčíkovou bude mít středeční závod zvláštní kouzlo. Právě v závodě štafet si zde před třemi lety odbyla životní premiéru ve Světovém poháru!

 

Výkonnost neznámá
Základ týmu se připravoval společně na Mísečkách a později v Jablonci nad Nisou. Dvě největší hvězdy Veronika Vítková a Gabriela Soukalová však během svátků zamířily do zahraničí. Prvně jmenovaná trénovala v italském Val di Fiemme společně s Ondřejem Moravcem a Michalem Šlesingrem. Pátá nejlepší sportovkyně ČR za rok 2014 pak dala přednost rakouskému Obertilliachu. „Z toho mi vyplývá,“ povídá Zdeněk Vítek, „že obě už jsem sice viděl na tréninku, ale jejich formu zatím neznám. Věřím však, že naváží na svoji prosincovou výkonnost.“

 

Nevyzpytatelné počasí
Oberhof je charakteristický svými nevyzpytatelnými povětrnostními podmínkami. „Pro mě je synonymem pro hnusné počasí,“ říká šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář. A Zdeněk Vítek dodává. „Vítr a mlha jsou tam vždy. K nim se pak přidá jednou chumelenice, většinou však déšť.“ A jak to bude vypadat v nejbližších dnech? „Dnes bylo docela hezky. Sice foukalo, ale nebyla mlha a krajina kolem byla dokonce zasněžená, což už dlouho nepamatuju,“ upřesňoval Ondřej Rybář.

 

Správný okamžik
Vítr o rychlostí 7-8 metrů za vteřinu bude průvodcem žen i v závodech štafet. V dalších dnech se pak připadá oteplení, které se stáčí nad střední Evropu. A oteplení obyčejně přinese do Duryňského lesa i mlhu. Pořadatelé se obyčejně snaží, aby závody proběhly za „každou cenu“. Co pak s tím? Recept je podle Gabriely Soukalové jednoduchý: „Důležité je být na střelnici ve správný okamžik,“ tvrdí. Co to znamená? Prostě musíte mít štěstí, že zrovna během vaší položky se poryvy větru alespoň trochu uklidní. To je Oberhof, prostě Oberhof.

 

Text: Tomáš Hermann / Foto: Oberhof Biathlon Weltcup