Mlha, vítr a vítězství českých holek! Bravo!

07. ledna, 2015

Skvělé tažení českých biatlonistek pokračuje, ba co více, dnes dostalo zlatá lesk! V zahajovacím závodě IV. kola Světového poháru v německém Oberhofu doběhla čtveřice Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková na prvním místě! Češky tak ve Světovém poháru zvítězily po sedmnácti letech, v sezóně 1997/98 slavily prvenství ve finském Kontiolahti. Ještě starší datum má zlato z MS v Borovci, to se psal rok 1993.

 

Od počátku na špici
Nejmladší členka týmu Eva Puskarčíková se dnes vrátila na „místo činu“. Před třemi lety právě v Oberhofu a právě v závodě štafet si odbyla premiéru ve Světovém poháru. A dnes na první úseku štafety na 4×6 km zajela parádně. Gabriele Soukalové předávala po jednom dobíjení šestá, ale jen s odstupem necelých 12 vteřin na vedoucí Italky.

 

„Hrobařka“ v zapomnění
Gabriela Soukalová dobíjela jednou vleže a český kvartet posunula ve vyrovnaném průběhu závodu už na třetí místo. Ve vedení byly Ukrajinky s Francouzkami, třetí češky na ně stále ztrácely jen něco málo přes 11 vteřin. Na trať vyběhla Jitka Landová a svůj part zvládla vítečně! Pouze dvakrát dobíjela a usadila se na druhém místě, jen necelých devět vteřin za vedoucí Ukrajinou! Dívka, která sebe samu ještě nedávno považovala za „hrobařku“ české štafety, nyní udělala rozhodující krok k úspěchu.

 

A je to doma!
A jak to bylo dále? Veronika Vítková brzy setřásla Ukrajinskou soupeřku, ale za jejími zády se ihned zjevila Bescondová z Francie. Obě společně doběhly na závěrečnou položku, obě byly trochu nervózní a obě dvakrát dobíjely. Ovšem na trati už vládla jen jedna z nich – jilemnická biatlonistka. Strojovým, ale zdrcujícím tempem francouzské soupeřce utekla a za cílem padla do náruče svých reprezentačních kolegyň. Skvělé, parádní zkrátka senzační první místo bylo v tu chvíli z mlhavého a větrného Oberhofu doma!

Vítězné objetí českého kvarteta v cíli závodu štafet v Oberhofu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík.

Vítězné objetí českého kvarteta v cíli závodu štafet v Oberhofu. Foto: Český biatlon, Petr Slavík.

 

Holky, blahopřejeme!
Za druhou Francií finišovala na třetím místě Darja Domračevová z Běloruska, ale ta měla již více než minutovou ztrátu. Čtvrté skončily Norky, páté Italky a šestá Ukrajina. Domácí biatlonistky byly až desáté.

 

Štafeta na 4×6 km ženy – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí SP 2014/15 v disciplíně

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann