Příběh vítězství, aneb ta, která to „pokazila“

07. ledna, 2015

V dobré náladě, jak také jinak, rozjímala Veronika Vítková nad svým už druhým vítězstvím v závodě štafet. To první je z mixu uplynulou sezónu ve švédském Östersundu. Tam ještě běžela společně se stávajícím trenérem současného ženského výběru Zdeňkem Vítkem… Ano čas letí neuvěřitelně rychle.

 

Nejhorší střelkyně
České biatlonistky podaly skvělé běžecké výkony a navíc výborně střílely. Eva Puskarčíková a Gabriela Soukalová dobíjely jednou, Jitka Landová dvakrát a Veronika Vítková třikrát. „Když se na výsledek podívám touto optikou, tak jsem závod vlastně pokazila,“ smála se šestadvacetiletá reprezentantka, která přivedla štafetu do cíle na prvním místě.

 

Komplikace
Na trať vybíhala z druhého místa, předstihla Ukrajinku a jedinou soupeřkou se jí tak stala dotírající Bescondová z Francie. „Nechala jsem se jí nejdříve předběhnout, abych trochu pošetřila síly, ale pak se mi zdálo, že zpomalila až moc, tak jsem za to raději vzala,“ vrátila se ještě do druhého kola závěrečného úseku. Ve stojce pak obě svorně závod trochu zdramatizovaly. „Dvakrát jsem dobíjela, a to byla komplikace, naštěstí Bescondová také,“ dodala s úlevou.

Na poslední střelbě musela Veronika Vítková dvakrát dobíjet. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Na poslední střelbě musela Veronika Vítková dvakrát dobíjet. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Strojové tempo
V prvním kopci posledního kola podsaditá Francouzka opět zaútočila. „Ale mně se jelo opravdu dobře a už před vrcholem stoupání jsem byla vedle ní.“ Bescondová vysoké strojové tempo Veroniky Vítkové nedokázala akceptovat. „Marek Lejsek mi pak hlásil, že získávám náskok každým odrazem. To mi dodalo ještě další energii do závěrečných stovek metrů.“ V cíli pak měla k dobru téměř devět vteřin.

 

Na trati dnes Veronika předvedla vynikající fyzický výkon. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Na trati dnes Veronika předvedla vynikající fyzický výkon. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Itálie pomohla
Přitom před startem trenér Zdeněk Vítek tvrdil. „Vůbec netuším, jak na tom Veronika s formou je. Během svátků netrénovala s týmem, ale s Ondrou Moravcem a Michalem Šlesingrem v Itálii.“ Sama závodnice v tom však takové drama neviděla. „Držela jsem se tréninkového plánu, který mi Zdeněk připravil.“ A trenérův plán evidentně zafungoval.

 

Radost z týmu
Vítězství ji naplňuje radostí i hrdostí. „Moc si vážím toho, jak jsme závod na trati zvládly. Vždyť podmínky pro střelbu byly dost těžké. Máme opravdu silný tým, a to je krásný pocit.“

 

Text: Tomáš Hermann