V IBU Cupu Češi opakovaně na bodech

09. ledna, 2015

Polské Duszniki Zdroj na severním úpatí Orlických hor hostí IV. kola IBU Cupu. Jak se úvodní den dařilo českým biatlonistům ve sprintu, který provázelo větrné počasí tak typické pro dnešní den? Z osmi startujících jich hned šest bodovalo!

 

V závodě žen na 7,5 km získala 20 bodů za 21. místo Lea Johanidesová, Lucie Charvátová skončila 30. A bodovala také 40. v pořadí Kristýna Černá. Svého nejlepšího výsledku v IBU Cupu dosáhla biatlonová „novicka“ Ludmila Horká, která obsadil 42. příčku. Nestartovala nemocná Veronika Zvařičová. Závodu se zúčastnilo 81 sportovkyň,  zvítězila Ruska Irina Trusovová před svými krajankami Nikulinovou a Jurlovovou, devátá doběhla Miriam Goessnerová z Německa.

 

„Neudělali jsme díru do světa, ale výsledky hodnotím jako dobré,“ řekl trenér žen Marian Málek. „Závod byl relativně spravedlivý, nepřišel tak silný vítr, jak hlásila předpověď. S velkými poryvy větru se musela vypořádávat pouze Lucie během stojky. Výsledkem pak byly čtyři těsné chyby.“ V běžecké stopě si děvčata počínala vyrovnaně.  „Lucie, Lea a Lída měly běžeckou ztrátu na nejrychlejší čas něco přes minutu, ale Týna se nyní trápí. Ztratila jen v běhu přes dvě minuty.“

 

V kategorii mužů dokonce Tomáš Vojík uzavíral mezi 115 startujícími první dvacítku. Závod zvládl bez jediné chyby na střelnici, stejně jako vítězný německý reprezentant Florian Graf. „Tomáš mi svými střeleckými výkony udělal radost. A to též mohu prohlásit o Matěji Krupčíkovi. Oba v těžkých podmínkách ukázali, že jim nechybí klid a rozvaha,“ řekl trenér Aleš Ligaun. Matěj Krupčík doběhl na 24. místě, když minul jeden terč vstoje.

 

Trenéra pak velmi potěšil úspěšný návrat Lukáše Kristejna, kterého od listopadové přípravy ve finském Vuokatti trápily potíže s ledvinami. Někdejší juniorský mistr světa v letním biatlonu sice minul vleže tři terče, ale vstoje byl bezchybný. Výsledkem bylo 36. místo. „Lukáš začal s pozvolným tréninkem před vánočními svátky a kolem Silvestra už trénoval společně s „áčkem“. Ze svého prvního startu v sezóně měl dobrý pocit a těší se na další závody.“

 

Neuspěl dnes pouze junior Adama Václavík, který po celkem sedmi trestných kolech obsadil 71. pozici. „Adam nezvládl střelbu, ale má výtečnou běžeckou formu a až se příště trefí, bude hodně vysoko,“ dodal Aleš Ligaun. Talentovaný jilemnický biatlonista měl 22. běžecký čas a z českého kvarteta byl nejrychlejší.

 

Důležitější než dnešní sprinty však budou identická sobotní klání. „Rozhodne se při nich totiž o účasti v nedělních stíhacích závodech,“ upozorňují oba trenéři.

 

Sprint na 7,5 km ženy – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15

 

Sprint na 10 km muži – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15

 

Text: Tomáš Hermann