České biatlonisty nezlomily ani zlomené hole. Šlesingr 5., Moravec 13.

11. ledna, 2015

Nezvykle se odehrál závod s hromadným startem mužů na 15 km IV. kola Světového poháru. Nedostatek sněhu, totiž nedovolil organizátorům v Oberhofu připravit 3 km dlouhý okruh. A tak závodníci nejprve běželi 2x 2,5 km, a teprve poté poprvé stříleli. Čeští biatlonisté byli od počátku vidět. Michal Šlesingr nakonec vybojoval výtečné páté místo, Ondřej Moravec doběhl třináctý. Vyhrál vedoucí muž SP Martin Fourcade z Francie.

 

Zlomené hole
Přitom čeští biatlonisté nemohou tvrdit, že by je v průběhu závodu provázelo štěstí. Michal Šlesingr spadl jako poslední v hromadné kolizi tří závodníků stou ještě před první položkou, když předním se poroučeli k zemi Jena Guillaume Beatrix a Erik Lesser. Ondřej Moravec pak měl kolizi při občerstvení. Oba při tom zlomili hůl… „Myslím, že trenér Marek Lejsek toho dnes kolem trati nenaběhal o moc méně, než kluci,“ glosoval to šéftrenér Ondřej Rybář.

 

Ondrovo neštěstí
„Byla to nešťastná náhoda. Při občerstvení mi Tomáš Kašpar přišlápl lyži. A jak jsem se pád snažil vybrat, zalehl jsem si hůl a zlomil ji,“ popisoval nehodu Ondřej Moravec. „Bylo to na začátku sjezdu, ztratil jsem rychlost a pak se Romanu Karpíškovi nepodařilo předat mi náhradní hůl pod kopcem, to už jsem pro změnu byl ve velké rychlosti.“ Ondřej Moravec pak pokračoval dlouho o jedné holi, než jej „dostihl“ Marek Lejsek. „Byla to škoda, protože jsem ztratil kontakt se skupinou a ve větru jsem to na rovinách musel tahat sám. To mě stálo dost sil.“ V poslední položce mu pak navíc vypadl náboj. „Toho štěstí dnes moc nebylo, takže jsem za třinácté místo vlastně rád,“ doplnil Ondřej Moravec.

 

Dobrý úvod
Po první položce běžel Michal Šlesingr na devátém místě, když mířil přesně. Ondřej Moravec byl sedmnáctý s půlminutovým odstupem a jedním trestným kolem na kontě. Druhou položku zvládli oba reprezentanti bezchybně. Šlesingr byl šestý a Moravec jedenáctý.

 

Sílící vítr
Ve chvíli, kdy se začala blížit položka vstoje, však sílil vítr. Téměř všichni chybovali. Oba čeští reprezentanti minuli po jednom terči. Šlesingr byl pátý a Moravec jedenáctý. A přišlo velké finále ve velkém větru a chumelenici. Suverénně vedoucí Fourcade strávil na střelnici takřka mládí, když položku střílel 1:08 minuty, nakonec však dokázal mířit přesně. Oba čeští biatlonisté netrefili po dvou terčích, ale to bylo za dané situace takřka normální. Michal Šlesingr tak vybíhal na trať pátý na čele skupiny celkem pěti závodníků.  Ondřej Moravec byl třináctý.

 

Dvě chyby na poslední střelecké položce připravily Michala Šlesingra o medaily. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Dvě chyby na poslední střelecké položce připravily Michala Šlesingra o medaily. Foto: Český biatlon, Petr Slavík


Finále

Na trati se dokázal před Michala Šlesingra propracovat Lotyš Andrejs Rastorgujevs, ale ve finiši si letohradský biatlonista vzal páté místo zpět. Ondřej Moravec s přehledem udržel třináctou pozici. Za vítězným Fourcadem doběhl Anton Šipulin, třetí skončil další ruský biatlonista Dmitryj Malyško, který byl na cílové metě jen o necelou vteřinu rychlejší než Bulhar Krasimir Aněv, který si doběhl pro dosavadní životní maxium. Zcela zklamal Emil Hegle Svendsen, jenž po pěti chybách obsadil až 27. pozici.

 

Světový pohár
A jak to vypadá v průběžné klasifikaci Světového poháru? Ondřej Moravec se posunul na šesté místo a Michal Šlesingr už je dvanáctý!

 

Hromadný start na 15 km muži – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí SP 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí SP 2014/15

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann