„Dřina se odráží ve výsledcích,“ raduje se Veronika Vítková

11. ledna, 2015

V telefonu hučel silný vítr, ale radostný hlas Veroniky Vítkové zněl přesto pronikavěji. Česká biatlonistka se byla právě vyklusat po dalším skvělém vystoupení v Oberhofu, kde po triumfech se štafetou a ve sprintu doběhla tentokrát na vynikajícím druhém místě v závodě s hromadným startem.

 

Veroniko, co bylo dnes obtížnější. Vítr na střelnici nebo sníh na trati?
Radost jsem neměla samozřejmě ani z jednoho. Nový sníh to byla neuvěřitelná brzda. Hodně trať zpomalil, a to více se stal závod obtížnějším. Také proto jsem hned v první kole raději upustila od stíhání Darji a Kaisy. Jedinou výhodu bylo, že zrádný sjezd na trati nebyl tak nebezpečný, protože do kritické zatáčky jsme najížděly v nižší rychlosti. Jinak musím říci, že náš servis zareagoval na novou situaci rychle a lyže jsme měly skvěle připravené.

 

A vítr vás všechny trápil moc?
Foukalo tak nějak standardně oberhofsky. Seřídila jsem si mířidla ještě před prvním výstřelem, ale jak se ukázalo, bylo to málo. Minula jsem. Proto jsem si cvakla hned ještě jednou. Na trati mi pak hlásili, že si mám přidat další cvaky do leva. Ale přijela jsem na stav číslo osmnáct, a tam byly úplně jiné podmínky než vpředu, proto jsem naopak musela cvakat vpravo.

 

Takže to bylo o velké pozornosti.
Trenéři nás upozorňovali, že podmínky se mohou v různých částech střelnice lišit, proto jsme si dávala pozor a sledovala praporky.

 

Závody v Oberhofu jsou vždy kvůli větru, mlze, dešti, sněžení nebo všemu dohromady extrémní. Spousta závodníků to nemám ráda. Tobě to nevadí?
Pravdou je, že člověku se do té sloty, co panuje venku, vždy moc nechce. Ale mně se tu líbí náročné, kopcovité tratě, a to pak ani počasí tolik nevnímám. Jsem spokojená s tím, jak to je. A koneckonců všichni to máme stejné.

Náročné tratě v Oberhofu  Veronice Vítkové sedí. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Náročné tratě v Oberhofu Veronice Vítkové sedí. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Máš za sebou nejlepší kolo Světového poháru v kariéře. Ze tří závodů dvě prvenství a jedno druhé místo k tomu. Co to pro Tebe znamená?
Jsem moc ráda za to, že ta mnoholetá dřina se konečně odrazila i ve výsledcích, a že se mě drží štěstí. Jsem také moc spokojená se střelbou, která se mi v těchto náročných podmínkách docela dařila. Vždyť na soustředění v Itálii jsem v tréninku střílela za dvě, za tři. Musela jsem toho pak raději nechat.

 

Už příští týden jsou na programu další závody v Ruhpoldingu. Jak se tam těšíš?
Závodí se mi teď hezky, tak nějak jednoduše. Proto ani necítím žádný tlak do dalších závodů. V Ruhpoldingu je to také nahoru dolů, a vyhovuje mi to tam.

 

Ve Světovém poháru už jsi na pátém místě…
To mi dělá radost. Stejně tak mě těší, že jsem zatím v průběhu sezóny ještě vůbec nevypadla z elitní desítky. A když skončím v Top Ten i po posledním závodě budu spokojená. Z tohoto pohledu se na mých cílech nic nemění.

 

Rozhovor: Tomáš Hermann