Senzační Veronika Vítková druhá v „masáku“

11. ledna, 2015

Další parádní vystoupení má za sebou česká reprezentantka Veronika Vítková. V závodě s hromadným startem v německém Oberhofu dnes vybojovala nádherné druhé místo. Což je ironií osudu její nejhorší umístění v rámci IV. kola Světového poháru J. Její výkon pak desátou příčkou podtrhla Gabriela Soukalová. Vyhrála Darja Domračevová z Běloruska. Pátá doběhla slovenská reprezentantka Janka Gereková, jež střílela bezchybně.

 

Pochvala
„Holky chválím a mám obrovskou radost. V těžkých podmínkách obě zvládly střelbu a skončily do desítky. To snad ani nepotřebuje další komentář,“ smál se do telefonu trenér Zdeněk Vítek.

 

V úvodu závodu se Gabriela Soukalová pohybovala na čele startovního pole. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

V úvodu závodu se Gabriela Soukalová pohybovala na čele startovního pole. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Dobrý úvod Gabriely
Veronika Vítková byla vidět na čele závod hned po startu, ale poté se rozhodla neakceptovat vražedné tempo dua Domračevová – Maekaeraeinenová. Během úvodní položky minula hned první ranou terč. Ze střelnice tak odjížděla na 18. místě se ztrátou 28 vteřin na vedoucí Wiererovou z Itálie. Naopak Gabriela Soukalová odstřílela bezchybně a běžela na pátém místě.

 

Cesta vzhůru
Po druhé střelbě si české biatlonistky pořadí prohodily. Veronika mířila přesně a posunula se na osmou příčku, na čelo už ztrácela jen 19 vteřin. Naopak Gabriela dlouho váhala s poslední ranou a pak ji poslala mimo terč, klesla na 16. pozici s odstupem 42 vteřin. Během závody sílil vítr, který s sebou navíc přinesl i sněžení.  Mnohé favoritky chybovaly. Veronika Vítková však mířila přesně a po třech položkách už běžela druhá. Od startovního pole se oddělila v trojici s Gerekovou a Domračevovou. Gabriela Soukalová, jež jednou chybovala, byla stále na průběžném šestnáctém místě s odstupem jedené minuty a deseti sekund.

 

Dva centimetry od prvenství
A přišlo velké finále. Veronika Vítková zahájila střelbu jako první. Střílela v rytmu a přesně, což platilo až do posledního výstřelu. Ten skončil mimo terč. „Byla to škoda, Veronika se už viděla asi na trati. Rána skončila na třech hodinách přibližně dva centimetry vedle terč,“ upřesnil Zdeněk Vítek.  To zřejmě stálo českou reprezentantku prvenství.

 

Poslední rána na druhé položce stála v dnešním závodě Veroniku Vítkovou vítězství. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Poslední rána na druhé položce stála v dnešním závodě Veroniku Vítkovou vítězství. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Dramatický finiš
Vedla Gereková o šestnáct vteřin před Veronikou, za kterou hned vyrazila na trať Domračevová. Běloruska upalovala nezadržitelně k cíli. Česká biatlonistka předstihla svoji slovenskou soupeřku a držela druhé místo. Zezadu pak útočila Norka Eckhoffová a finská mašina Maekaeraeinenová.  Slovenka jejich tempu podlehla, ale Veronika Vítková s přehledem uhájila druhou pozici. Bravo! Gabriela Soukalová navíc zvládla poslední položku bezchybně a prostřílela se tak do TopTen.

 

Posun v SP
V průběžné klasifikaci Světového poháru si Veronika Vítková polepšila na pátou pozici, když předstihla dnes devátou Italku Oberhoferovou, Gabriela Soukalová už je na jedenáctém místě v kontaktu s elitní desítkou.

 

 

Hromadný start na 12,5 km ženy – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí SP 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí SP 2014/15

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann