Představujeme Ruhpolding: „Mekku biatlonu“

14. ledna, 2015

Ruhpolding, asi sedmitisícové městečko, leží na severním okraji Alp, v jihovýchodním cípu Bavorska. Vedle lázeňství a turistického ruchu je Ruhpolding známý především a právě kvůli biatlonu. Každoročně se zde konají závody Světového poháru. Ruhpolding je dokonce považován za „Mekku biatlonu“, hostil už čtyři světové šampionáty – 1979, 1985, 1996 a 2012.

 

Jaroslav Soukup na MS 2012 v Ruhpoldingu vybojoval 3. místo v individuálním závodě na 20 km.

Jaroslav Soukup na MS 2012 v Ruhpoldingu vybojoval 3. místo v individuálním závodě na 20 km.

České stopy
Jeden z prvních úspěchů samostatného českého biatlonu se zrodil právě v Ruhpoldingu. Před olympijskými hrami v Lillehammeru 1994 zde Petr Garabík, který už dlouhé roky pracuje jako servisman týmu USA, doběhl ve sprintu na druhém místě.

Novodobá historie je pak opentlena řadou úspěchů. Stačí se zaměřit na poslední tři sezóny. Při mistrovství světa 2012 vybojoval v Ruhpoldingu senzační bronz na dvacetikilometrové trati Jaroslav Soukup, o rok později šokovala česká štafeta žen třetím místem. A před rokem? To patřil Ruhpolding Gabriela Soukalové, jež vyhrála jak vytrvalostní závod, tak i závod stíhací. Pátým místem pak potěšila štafeta mužů a Veronika Vítková ve stíhačce. I letos mají čeští biatlonisté, a posledně jmenovaná především, výbornou formu, tak se nechme překvapit.

 

Vynucená změna trati
Páté kolo Světového poháru sezóny 2014/2015 se tentokráte odehraje na netradičních tratích. Změna, oproti běžným zvyklostem, následuje hned několik stovek metrů po startu. Trať totiž nekopíruje údolí směrem na Reit im Winkl, ale hned za stadionem se obrací zkratkou kolem areálu. Pak už standardně míří mezi zadní částí tribun a servisními buňkami na úbočí jednoho z vedlejších údolí.

Odlišný je také příjezd na střelnici, kde po strmém sjezdu tentokráte schází ostrá levotočivá zatáčka. Trať totiž směřuje zpět k servisním buňkám a teprve poté se o 180° otáčí a vede před hlavní tribunu.

„Za změnou stojí nedostatek sněhu a snaha co nejvíce zajistit bezpečnost závodníků,“ vysvětluje asistent trenéra mužů Marek Lejsek.

SP BIATLON 2014 – RUHPOLDING – PŘEDSTAVENÍ from Český biatlon on Vimeo.

 

Aktuální tratě pro 5. kolo SP 2014/15 v německém Ruhpoldingu.

Aktuální tratě pro 5. kolo SP 2014/15 v německém Ruhpoldingu.

 

Text: Tomáš Hermann