Jízda na vlně v podání českých žen pokračuje

15. ledna, 2015

Historický závod mají za sebou české biatlonistky. Nejenže si upevnily vedoucí postavení v průběžné klasifikaci Světového poháru štafet, ale dostaly se i na čelo Poháru národů! Imponujícím je také způsob, jakým v dnešních štafetách na 4×6 km v Ruhpoldingu zvítězily, protože náskok 1:13,3 minuty je nevídaný. Vedle kvalitní střelby (dohromady devět dobíjení) excelovaly v běhu. Eva Puskarčíková měla na svém úseku třetí čas, Gabriela Soukalová a Jitka Landová byly na druhém resp. třetím úseku nejrychlejší a Veronika Vítková zaostala jen čtyři sekundy za Darjou Domračevovou! Jak děvčata své výkony komentují?

 

P1580237Eva Puskarčíková, 1. úsek, 1. místo, náskok 25,2 s
„Dnes jsem nervózní vůbec nebyla, protože tady v Ruhpoldingu nejsou tak exponované sjezdy jako v Oberhofu. Tam jsem z nich měla velký respekt. Tady je to v pohodě. Bezchybná střelba mě samotnou překvapila a potěšila samozřejmě. Nečekal jsem, že v těch těžkých podmínkách to půjde tak jednoduše, ale mám radost. Jet na prvním místě je zajímavý, zvláště ve třetím kole, protože tam už nenásleduje střelba.

České fanoušky jsem vnímala, ale jako by někde z povzdálí, jsem koncentrovaná sama na sebe. Je to neuvěřitelný, asi mi to ještě nedochází, co už jsme dokázaly. Tahle sezóna má prostě fantastický průběh.“

 

P1580326Gabriela Soukalová, 2. úsek, 1. místo, náskok 1:07,8 min
„Vnímala jsem, jak nás náskok narůstá, protože mi to naši kolem trati hlásili, ale moc jsem tomu nerozuměla. Vždyť jsem na střelnici neměla zdaleka čistou střelbu. Asi jsme všechny čtyři měly skvěle připravené lyže, přestože sama jsem to nemohla porovnat. Na trati jsem nikoho nepotkala.

Naše výsledky jsou úžasný. Pamatuji si, že jsme tady před olympiádou ve Vancouveru doběhly šesté. Běžely jsme my s Verčou a v týmu tehdy byly ještě Magda Rezlerová a Zdenka Vejnarová. Naše umístění bylo tehdy velkým překvapení. A podívejte se, kde jsme teď. Nemohu tomu stále uvěřit. Dodává mi to ohromné chuti a motivace.“

 

P1580451Jitka Landová, 3. úsek, 1. místo, náskok 30,7 s
„Raději běžím s někým než sama. Ten velký náskok nebylo nic dobrého pro moji psychiku. Na druhou stranu jsem se to brala pozitivně. Vždyť jsem si mohla jet podle sebe. Jak bylo mokro, přijela jsem na ležku s dost zmrzlými prsty. Jeden náboj mi vypadl a pak jsem jej nemohla sebrat z podložky. Musela jsem použít náhradní, určený pro stojku. Při druhé položce mi jej pak musel podat rozhodčí.

Z našich výsledků jsem naprosto nadšená. Teď jen, aby nám to vydrželo, byly jsme zdravé a všechno do sebe zapadalo, jako dosud. Naplňuje se mi sen, kvůli kterému jsem tak dřela.“

 

P1580522Veronika Vítková, 4. úsek, 1. místo, náskok 1:13,3 min
„Holky mi připravily krásný náskok. Na mně bylo to jen nepokazit. Měla jsem výborné lyže, takže na trati problém nebyl. Navíc jsem si díky náskoku mohla před střelnicí vždy trochu odpočinout.

Na trati jsem dostala informaci, že v cílové rovince dostanu vlajku, ale nakonec jsem stejně chytla úplně jinou. Ale i tak to byl v cíli krásný zážitek.

Myslím, že to stále ani jedna nepobíráme, jedeme na vlně a ono to funguje. Na druhou stranu to je určitě důkaz toho, že jsme na sezónu výborně připravené. Stoupáme výš a výš. To nikdo nečekal. Sama bych na nás před sezónou určitě nevsadila.“

 

 

Průběžné pořadí SP štafet:

  1. Česko 168 bodů, 2. Bělorusko 156, 3. Německo 139, 4. Norsko 126, 5. Francie 124, 6. Itálie 115.

 

Pohár národů (vedle štafetových klání se započítávají i výsledky tři nejlepších z každého týmu při intervalových individuálních závodech):

  1. Česko 3139, 2. Německo 3098, 3. Bělorusko 3080, 4. Francie 2976, 5. Norsko 2950, 6. Itálie 2853.

 

 

Text: Tomáš Hermann / Foto: Český biatlon, Petr Slavík