Jitka Landová se těší na závod snů

16. ledna, 2015

„Ano, udělám rozhovory, ale nejdříve se potřebuji vyjet. Pak převléknout. A taky něco sníst.  A nemám služební telefon.“ Jitka Landová opora českého štafetového kvarteta zaznamenala v dnešním sprintu dosavadní životní výsledek v individuálním závodě Světového poháru. V německém Ruhpoldingu se prosadila do elitní desítky, když ji uzavírala. To s sebou přineslo i drobné, byť pro ni spíše nezvyklé, povinnosti navíc.

 

Služební telefon poskytl trenér Zdeněk Vítek a čeští novináři mohli zpovídat další vycházející hvězdičku.

 

Přijde zlom?
„Dnešní výsledek, ale hlavně dvě nuly na střelnici, pro mě znamenají hodně moc. Věřím, že to bude i trochu zlom, že střelbu stabilizuju na vyšší úrovni,“ přála si ještě předtím, než vyrazila s unaveným tělem a euforií v hlavě na pozávodní vyjetí.

 

Solidní běh a především bezchybná střelba stály za dnešním úspěchem Jitky Landové. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Solidní běh a především bezchybná střelba stály za dnešním úspěchem Jitky Landové. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Nejšťastnější v cíli
„Poslední kilometr hrozně moc bolel. Hrábla jsem si na úplné dno,“ líčila závěr závodu, kde trochu ztratila. Z průběžné sedmé příčky klesla na desátou, ale to jí nevadilo, zvláště v okamžiku, kdy protnula cílovou metu. „To jsem byla nejšťastnější, protože jsem byla konečně v cíli a už jsem nemusela nic dělat. Jen jsem oddychovala.“ Teprve po dlouhé chvíli pohlédla na výsledkovou tabuli a zjistila, že je desátá. „To byl moc příjemný bonus. Trochu mě to postavilo zase na nohy,“ dodávala už se smíchem.

 

Premiéra
Po prvé v seriálu závodů Světového poháru se díky dnešnímu výkonu postaví mezi 30 účastníků závodu s hromadným startem. Toho se v neděli zúčastní 25 nejlepších v průběžné klasifikaci Světového poháru, a pět dalších nejlépe umístěných v dnešním sprintu. A to je právě její případ. V této disciplína startovala minulou sezónu na Světové univerziádě. A jak dopadla? „Vyhrála jsem,“ řekla jen tak mimochodem. Na svoji“světovou“ premiéru se těší. „Hromaďák, to je pro mě závod snů. Jsem moc šťastná a vážím si toho, že jej pojedu.“ Ambice si zatím nechává sama pro sebe.

 

Text: Tomáš Hermann