Na IBU Cupu byli Češi opět vidět

17. ledna, 2015

I stíhací závody v Ridnaun potvrdily, že nejen ve Světovém poháru, ale také v IBU Cupu se českým biatlonistům daří. Muži i ženy navázali na vydařené páteční vystoupení ve sprintu a všichni a všechny skončili opět na bodovaných příčkách! Nejlepšího výsledku na 10 km dlouhé trati žen dosáhla Bára Tomešová, jež obhájila osmou pozici po sprintu. V kategorii mužů skončil v 12,5 km dlouhém stíhacím závodě Tomáš Krupčík na 12. místě, když startoval z páté příčky.

 

Adamova smůla
„Celý závod mužů prosněžil, vůbec to nebylo jednoduché, proto jsem rád, jak to kluci zvládli,“ říkal trenér mužů Aleš Ligaun, který popsal i smolné chvíle juniora Adama Václavíka, ve sprintu čtrnáctého. „Před první položkou vstoje jel ve skupině bojující o třetí až osmé místo. Jenže do dioptru mu napadal sníh, dlouho jej musel profukovat a všichni nejbližší soupeři mu ujeli.“ I přesto obsadil jilemnický závodník pěkné 18. místo.

 

Matějova střelba
Ještě před ním však doběhl na 16. pozici Matěj Krupčík, který si oproti pátku polepšil o osm příček. Mladší z bratrské dvojice vítečně střílel. První a poslední chybu udělal jen během úvodní ze čtyř střeleckých položek. Tomáš Vojík (po sprintu 17.) a Lukáš Kristejn (37.) se o lepší umístění připravili během závěrečné položky. Oba minuli tři terče. Prvně jmenovaný nakonec obsadil 26. místo, druhý doběhl 33. v pořadí.

 

Bára ve vedení
V kategorii žen se Bára Tomešové dokonce dostala po položkách vleže na vedoucí pozici. Ale hned úvodní stojka se jí nevydařila. Minula tři z pěti terčů. „Bára cítila, že už má trochu problémy s nadmořskou výšku. Škoda, že nezareagovala hned a nestřílela na dva nádechy,“ řekl trenér Marian Málek. „Jinak tu však má Bára velmi dobrou formu a její projev se mi líbí.“

 

Lucie a pád
O elitní desítku bojovala až do závěrečné střelby o Lucie Charvátová. „Jenže Lucka před střelnicí spadla, překulila se přes zbraň a zřejmě si trochu hnula s dioptrem,“ vysvětlil trenér Málek. Výsledkem byly čtyři trestná kola. Trutnovská rodačka, jíž patřilo po sprintu 16. místo, nakonec doběhla 20. v pořadí. Ještě před ní na 15. pozici se umístila Lea Johanidesová. „Lea je výtečnou střelkyní, a tak jedna chyba v každé položce je na ní zbytečně moc,“ poznamenal trenér.

 

Překvapení jménem Jessica
Stejně jako ve sprintu, tak i ve stíhacím závodě doběhla na 18. místě juniorka Jessica Jislová. „To je pro mě velmi příjemné překvapení,“ pokyvoval uznale Hlavou Marian Málek, jenž ocenil i další bodový zisk Ludmily Horké.  Biatlonová novicka po 34. místě ve sprintu skončila dnes na 36. příčce.

 

Pochvala servisu
Do nedělních závodů smíšených štafet dali trenéři důvěru těm zkušenějším závodníků. Češi poběží v sestavě Lea Johanidesová, Bára Tomešová, Tomáš Krupčík a Lukáš Kristejn. „Když si všichni povedou stejně, jako v individuálních závodech, skončíme hodně vysoko. Protože věřím, že i náš servis pod vedením Mildy Faltuse nám znovu připraví tak skvělé lyže, jako jsme tu vždy měli,“ dodal Marian Málek.

 

Sprint na 10 km muži – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15

 

Sprint na 7,5 km ženy – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí IBU Cupu 2014/15

 

Text: Tomáš Hermann