České biatlonistky ztratily vedení v Poháru národů

23. ledna, 2015

„Ani dobré, ani špatné,“ tak hodnotí výsledky v dnešním sprintu žen na 7,5 km VI. kola Světového poháru trenér české reprezentace Zdeněk Vítek. V italské Anterselvě vybojovala Veronika Vítková 16. místo, když netrefila hned první dva terče. Gabriela Soukalová skončila na 23. místě. Do stíhacího závodu pro 60 vyvolených postoupily také Eva Puskarčíková, jíž patří 51. pozice, a z 54. příčky Jitka Landová. S výrazným náskokem vyhrála Darja Domračevová z Běloruska.

 

V cíli Sprintu bylo ve tváři Gabriely Soukalové patrné vyčerpání. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

V cíli Sprintu bylo ve tváři Gabriely Soukalové patrné vyčerpání. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Výšková loterie
„Nemůžeme stále vyhrávat,“ pokrčil rameny Zdeněk Vítek. Ví, že ve vysoké nadmořské výšce jsou závody do jisté míry loterií. „Těší mě, že holky se celkem slušně popasovaly se střelbou, žádná neběžela více než dvě trestná kola.“ Na druhou stranu po běžecké stránce to nebylo podle trenérových slov zcela optimální. S jedinou výjimkou, a to Veronikou Vítkovou. „Verča ukazuje, že je opravdu v dobré formě. Dnes měla pátý běžecký čas. Přitom se jí dosud v Anterselvě vůbec nedařilo. To je určitě největší pozitivum dnešního závodu.“ Gabriela Soukalová dnes byl na trati 24. nejrychlejší, Eva Puskarčíková 46. a Jitka Landová 47. v pořadí.

 

Ztráta v Poháru národů
Trenér pak našel i další pozitiva ve výkonu svých svěřenkyň. Určitě to byly bezchybné položky Gábiny a Evy vleže, nebo Veroniky vstoje. Každopádně dnešní vystoupení českých biatlonistek přineslo i ztrátu v Poháru národů. Do čela se Němky, které dnes skončily tři v elitní desítce. Jen body za českou reprezentací pak v průběžné klasifikaci jsou Bělorusky. V individuálním hodnocení pak Veronika Vítková stále drží čtvrtou příčku a Gabriela Soukalová je desátá.

 

Rány vpravo. Proč?
„Mám radost z běžeckého výkonu. To je pro mě v Anterselvě určitě průlom,“ řekla Veronika Vítková v narážce na nadmořskou výšku areálu 1650 m i skutečnost, že se jí tam dosud nedařilo. „Na druhou stranu mě mrzí dvě chyby vleže.  Poté, co jsem chybovala, cvakal jsem si doprava, protože vítr ustal. Přitom, jak mi říkal po závodě trenér, jsem měla ty první dvě rány také vpravo. Tak nevím. Asi jsem za to sama moc brala,“ povzdychla si jilemnická biatlonistka.

 

Stále je o co jet
Ve stíhacím závodě mají české reprezentantky stále o co jet. „Veronice schází pouze půl minuty na třetí pozici a Gábině jen o deset sekund více,“ upozorňuje Zdeněk Vítek. „Věřím, že se ve střelbě polepším, protože startovní pole je až na Darju s Kaisou hodně vyrovnané,“ dodává Veronika Vítková. Eva Puskarčíková a Jitka Landová pak mají na dohled bodované příčky.  První na ně ztrácí jen 15 sekund, druhá dvaadvacet.

 

ME má přednost
Do závodu nakonec nenastoupila Bára Tomešová, která se prezentovala dobrými výkony minulý týden v IBU Cupu v Ridnaun, kde skončila dvakrát osmá v individuálních závodech a šestá s mix štafetou. “Přestože Bára už začala s pozvolným tréninkem, ještě není úplně fit po nachlazení,” vysvětlil její neúčast ve sprintu Zdeněk Vítek. “Pro nás je důležité, aby byla v pořádku na mistrovství Evropy v Estonsku, kam náš tým v neděli odjíždí,” doplnil trenér.

 

Sprint na 7,5 km ženy – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí SP 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí SP 2014/15
Pohár národů

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann