Ondřej Moravec už je šestý v pořadí Světového poháru!

24. ledna, 2015

Dobrý závod mají za sebou čeští reprezentanti Ondřej Moravec a Michal Krčmář ve stíhacích závodech VI. kola Světového poháru v italské Anterselvě. Prvně jmenovaný doběhl na 11. místě, druhý pak skončil 24. v pořadí. V součtu to znamená, že si jen o jedno místo pohoršili o proti čtvrtečnímu sprintu. Jaroslav Soukup sice svoje postavení obhájil, ale bohužel zůstal tak opět prvním nebodujícím závodníkem. V dramatickém finiši čtyř závodníků vyhrál Simon Schempp, druhý skončil Simon Eder, třetí Jevgenij Garaničev a čtvrtý legendární OEB. Všichni se vešli do 1,9 vteřiny!

 

Na trati
Čeští reprezentanti bojovali, ale protože řada závodníků výborně střílela, nebyla jejich role jednoduchá. Ondřej Moravec byl po první bezchybné položce osmý, pak však minul jeden terče vleže a další při první stojce a rázem běžel až sedmnáctý! Michal Krčmář na úvod jeden terč minul a klesl na 33. pozici, druhou položku vleže ale zvládl bezchybně a patřilo mu 31. místo. Před závěrečnou položkou běžel na 29. příčce.

 

Ve finiši
Pojďme do finále. Ondra Moravec byl bezchybný a posunul se na 12. místo. Michal Krčmář sice přidal třetí chybu, ale i tak se postoupil na 27. pozici. V závěrečném okruhu Ondřej Moravec předstihl Daniela Boehma z Německa a Rusa Timofeje Lapšina, na druhou stranu jej však předběhl Ukrajinec Dmitro Pidrušnyj.  V posledním kole dosáhl Ondra pátého běžeckého času, celkově byl na trati devátý nejrychlejší.  Michal Krčmář zvládl finiš vítečně. V osmém nejlepším času úseku se posunul o tři místa kupředu, když celkově měl 26. běžecký čas.

S běžeckou částí byl dnes Ondřej Moravec spokojen. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

S běžeckou částí byl dnes Ondřej Moravec spokojen. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Ondra o krok vpřed
Ale pozor! V průběžné klasifikaci Světového poháru už je Ondra Moravec šestý, když předstihl Johannese Boe, dnes „až“ 22. v pořadí! Michalu Krčmářovi, jenž vyrovnal svoje loňské maximum, nyní patří v SP 46. příčka. Z první desítky naopak vypadl Michal Šlesingr, který dnes nestartoval. „Michal je nachlazený. A protože Tomáš Krupčík odcestoval na evropský šampionát, potřebujeme, aby byl v pořádku pro nedělní štafety,“ vysvětlil jeho neúčast trenér Marek Lejsek.

 

Ach, ta hlava
Ondru Moravce mrzeli především střelecké chyby a nejvíce první netrefený terč vstoje. „Když nedám první ránu, tak je to tím, že koncentrace není stoprocentní. Proběhlo mi hlavou, že bych měl dát nulu, a to je špatně. Bohužel to nemohu vzít zpět,“ litoval. Radost měl naopak z běhu. „Od třetího kola jsem to tam sypal hodně slušně. Únavu moc necítím, tak věřím, že v nedělních štafetách to bude dobré. Navíc tady máme výborně připravené lyže,“ pochválil servis.

 

Michal Krčmář ve stíhacím závodě předvedl další vydařený výkon v SP. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Michal Krčmář ve stíhacím závodě předvedl další vydařený výkon v SP. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Stupňované tempo
Michal Krčmář zpočátku nerespektoval tempo Martina Fourcada a Johannese Boe. „To jsem nechápal. Určitě bych neviděl cíl, kdybych se jich pokoušel držet. Snažil jsem se začít rozumně a naopak tempo stupňovat, a to se mi podařilo. V závěru jsem měl ještě dost sil,“ říkal nejmladší člen týmu. „Oproti klukům nemám na kontě tolik závodů, takže se štafet nebojím,“ dodal ještě.

 

 

 

 

Stíhací závod na 12,5 km muži – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí SP 2014/15 v disciplíně
Průběžné pořadí SP 2014/15

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann