Štafeta mužů zopakovala šesté místo z Ruhpoldingu

25. ledna, 2015

Skvělý výkon odvedli čeští reprezentanti v závodě štafet na 4×7,5 km v šestém pokračování Světového poháru v italské Anterselvě. Kvartet Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec obsadil šesté místo a zopakoval umístění, které dosáhl před deseti dny v německém Ruhpoldingu. Svoji suverenitu potvrdili Norové. O jejich jasném prvenství rozhodl na posledním úseku výborným výkonem Emil Hegle Svendsen, jenž odsunul na druhé místo sobotního vítěze sprintu Němce Simona Schemppa. Třetí skončila Francie, která startovala bez Martina Fourcada. V ruské štafetě chyběl Anton Šipulin. Oba dali přednost odpočinku.

Při závodě štafet v Antholzi opět panovala fantastická atmosféra. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Při závodě štafet v Antholzi opět panovala fantastická atmosféra. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Krčmář zabojoval 
Češi se vydali na trať s číslem 15. Na první střelecké položce musel Michal Krčmář dvakrát dobíjet a dostal se na 11. místo. Ovšem s minimálním odstupem na soupeře. Výborně odstřílel na jedno dobíjení stojku a posunul se na šesté místo.
Lapálii s vypadeným nábojem vyřešil Michal Šlesingr na střelnici zkušeně. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Lapálii s vypadeným nábojem vyřešil Michal Šlesingr na střelnici zkušeně. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Šlesingrovi vypadl náboj

Zkušený Michal Šlesingr potvrdil, že jej závod ve vysoké nadmořské výšce v Anterselvě opět zastihl v běžecké formě. Navíc si odpočinul, neboť sobotní sprint vynechal. Stejně jako v posledním závodě štafet v Ruhpoldingu jej ale zlobila střelba. Položku vleže odstřílel čistě. Ale vypadl mu při manipulaci se zbraní náboj a musel nechtěně dobíjet. Tím ztratil cenné sekundy. Vstoje dobíjel pouze jednou a po polovině závodu se dostala jeho zásluhou česká štafeta na 4. místo se ztrátou pouhých pouhých tří desetin na třetí Rusko. Jaroslav Soukup na třetím úseku bezchybně zvládl střelbu vleže. Skoro celý okruh se pohyboval na třetím místě. Vstoje ale dvakrát dobíjel a český tým klesl na šesté místo.

Moravec už šesté místo nezlepšil

Zázrak v podobě vylepšení umístění se už nepodařil. Ondřej Moravec vyběhl na poslední úsek se ztrátou čtyř sekund na Francii. Na střelnici zvolil místo rychlopalby rozvahu. Pokaždé musel jednou dobíjet, ztratil kontakt se soupeři a tím také naději na nejlepší výsledek českého týmu v této sezoně. Výkon českého týmu zaslouží ocenění i z pohledu do výsledkové listiny. Sedmá Ukrajina měla v cíli ztrátu na český tým 80 sekund.
“Šesté místo považuji za velmi dobrý výsledek. Opět jsme drželi krok s nejlepšími. Jsem nesmírně rád, že se v této elitní skupině pohybujeme a při troše štěstí při střelbě se můžeme posunout ještě výše. Nebýt nešťastných dvou pádů Krčmáře v Oberhofu, tak bychom figurovali i v průběžném pořadí mezi nejlepší šestkou,“ uvedl šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář, který sledoval závod na dálku u počítače, neboť je s akademickou reprezentací na univerziádě na Slovensku.

Štafeta mužů na 4 x 7,5 km muži – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Průběžné pořadí SP 2014/15 v disciplíně
Pohár národů

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Jiří Pošvář