Trenér Vítek si cenil, že biatlonistky nemusely na trestné kolo

25. ledna, 2015

Ve všech čtyřech štafetových závodech této zimy stály české biatlonistky vždy na stupních vítězů. V rakouském Hochfilzenu dojely třetí, pak triumfovaly v německých střediscích Oberhofu a v Ruhpoldingu. Výbornou formu potvrdily i v italské Anterselvě, kde po velkém boji skončily druhé. Tato bilance je vynesla v průběžném hodnocení štafet na první místo ve Světovém poháru a je tou nejlepší pozvánkou na další pokračování, které je na programu od 6. do 8. února ve Vysočina Areně v Novém  Městě na Moravě.

“Holky podaly skvělý kolektivní výkon. Musím je pochválit, jak obdivuhodně se popraly s nesmírně obtížnými podmínkami na střelnici a nešly ani jedno trestné kolo,” zhodnotil výkon a druhé místo v Anterselvě trenér žen Zdeněk Vítek. který nechtěl vyzvedávat kvality jednotlivých biatlonistek.

“Jsou zkušené, každá se s podmínkami poprala podle aktuální situace. Některým foukalo více, jiným méně. Při poryvech větru takticky počkaly. Všechny se popraly s tvrdou situací dobře,” dodal kouč.

Nejvíce problémů měla na třetím úseku na střelnici Jitka Landová. “Dlouho čekala na poslední střelu, což je zejména při stojce hodně nepříjemné. Při dlouhém stání se tělo rozklepe. Důležité bylo že si Jitka protáhla nohy a tím se uklidnila a zregenerovala tělo. Jen jsem se modlil, aby po dlouhém stání poslední ránu trefila,” nastínil Vítek zřejmě nejkritičtější okamžik celého závodu.

K úspěchu českému týmu zřejmě pomohlo i to, že biatlonistky nestartovaly v sobotním závodě. Místo toho jim trenér naordinoval odpočinek. “Donutil jsem je, aby tento závod nejely. A bylo to dnes vidět na jejich dobrých běžeckých výkonech,” poznamenal Vítek.

Do dalšího pokračování Světového poháru na domácích tratích ve Vysočina Areně zbývá jedenáct dnů. Ve zbývajícím čase budou mít biatlonistky odlišný program. Landová s Puskarčíkovou budou startovat na zimní univerziádě na Slovensku. Soukalová s Vítkovou si užijí tři dny volna s regenerací a následně už budou ladit formu na závody v Novém Městě na Moravě.

Text: Jiří Pošvář