Jitka a Eva ovládly Světovou Univerziádu v Osrblie

31. ledna, 2015

S bilancí zlato, stříbro, bronz zakončil český biatlonový tým svoji účast na Světové univerziádě, jejíž první část hostilo na Štrbském Plese a v Osrblie Slovensko. Biatlonisté se tak zatím nejvýraznější podílejí na českém univerziádním medailovém zisku šesti cenných kovů 1-1-4. Dnes totiž v závodech s hromadným startem výrazně vylepšili českou bilanci studentky Masarykovy Univerzity v Brně Jitka Landová a Eva Puskarčíková. První obhájila titul z předchozí Světové Univerziády v Itálii, druhá si pak doběhla pro stříbro!

 

Přitom ještě před poslední položkou vedla právě Eva Puskarčíková, ale pak zasáhl lidský faktor. „Čtvrtý zásobník jsem neměla napáskovaný,“ vysvětlovala svoje pochybení. Jak k němu došlo? „Končila jsem nástřel a automaticky jsem si všechny zásobníky dopáskovala. Jenže pak se ve mně něco zlomilo a řekla jsem si, že si pro jistotu ještě jednu položku střelím,“ pokračovala v objasňování Eva Puskarčíková. „A po nástřelu jsme s holkami ještě pokračovaly v rozjíždění a zapomněla jsem, že si mám zásobník ještě doplnit.“

 

Svoje pochybení poznala při čtvrté položce. „Vytáhla jsem zásobník a byl prázdný. Zkontrolovala jsem ještě ostatní tři zásobníky a ty už byly opravdu vystřílené,“ povzdychla si. Zachránily jí nakonec čtyři jednotlivé náhradní náboje, které sebou na pažbě biatlonisté obyčejně vozí. „O pátý náboj jsem se musela přihlásit zvednutím ruky. Pak mi ho podal rozhodčí.“ Komplikace zřejmě připravily Evu Puskarčíkovou o zlatou medaili. „Jsem nakonec ráda, že jsem se přesto všechno udržela na medailových pozicích, takže ze stříbra mám radost.“ Příhodu bere jako velké ponaučení. „Vytrestalo mě to. To je jasné. Teď už vím, že si musím dávat větší pozor a nic nepodcenit,“ dodala rodačka z Harrachova.

 

Z obhajoby prvenství v závodě s hromadným startem se tak mohla radovat další z českých reprezentantek Jitka Landová, jež vyhrála tuto disciplínu už roku 2013 v italském Val di Fiemme.  „Přiznám se, že je to hezký pocit obhájit titul,“ pokyvovala spokojeně hlavou Jitka Landová. Ovšem ani zlatá medaile chmury z její tváře zcela neodehnala. „Už před úterním sprintem jsem spadla na rameno. A právě teď se ozvalo a dost mě bolí. Snad bude do závodů Světového poháru v Novém Městě na Moravě v pořádku,“ přála si.

 

Vedle medailových zisků zaznamenali čeští biatlonisté na Světové univerziádě další cenné výsledky. Eva Puskarčíková a Michal Krčmář byli čtvrtí ve sprintech a Ludmila Horká přidala sedmé místo ve vytrvalostním závodě.  Trojice Jitka Landová, Eva Puskarčíková a Michal Krčmář se v pondělí přesouvá ze Slovenska rovnou na Vysočinu, do dějiště VII. kola SP sezóny 2014/2015. „Přestože se nepodíváme domů, myslím, že je to nejlepší řešení. Nebudeme ztrácet čas cestováním, a to více nám ho zůstane na trénink a regeneraci,“ podotýká Michal Krčmář.

 

Výsledkový servis

Hromadný start ženy na 12,5 km
Hromadný start ženy na 12,5 km – analýza závodu

Hromadný start muži na 15 km
Hromadný start muži na 15 km – analýza závodu

 

Webové stránky Zimní Univerziády 2015

 

Text: Tomáš Hermann