Lucie Charvátová 29. a Lukáš Kristejn 30. ve sprintu ME

31. ledna, 2015

Rozpačitý je český tým z výsledků sprintu dospělých na evropském šampionátu v estonském Otepaepae. Proč? Protože nejlepšími výsledky byla až umístění na konci třetí desítky, a to 29. příčka Lucie Charvátové a 30. pozice Lukáše Kristejna.

 

„Určitě jsme čekali více,“ přiznává reprezentační trenér Marian Málek. „A umístění na hranici třicítky a dále, nejsou pro nás důvodem k radosti. Spokojení můžeme snad jen trochu s tím, že všichni naši závodníci prošli do nedělních stíhacích závodů.“ V kategorii žen pak obsadila Bára Tomešová 36. místo, Lea Johanideosvá skončila 48. a Kristýna Černá 60. v pořadí. Mezi muži obsadil Tomáš Vojík 37. pozici, Matěj Krupčík doběhl 44. a jeho bratr Tomáš hned za ním.

 

V Estonsku opět panovaly obtížné podmínky. „Oteplilo se a pršelo. Bylo to těžké jak pro sportovce, tak i pro servis,“ dodává Marina Málek, podle jehož slov jsou do jisté míry výsledky zkresleny tím, že evropského šampionátu se, na rozdíl od IBU Cupu, účastní velké množství závodníků ze Světového poháru. „Ve střelbě jsem určitě čekal lepší výkony od děvčat.  Těm se na střelnici nedařilo. Tři nebo i čtyři chyby jsou na sprint prostě hodně. Kluci tuto část biatlonu zvládli lépe, ale v jejich kategorii startovalo opravdu hodně závodníků ze Světového poháru, nejen vítězný Šlepov z Ruska, ale také Birkeland, Iliev, Aněv, Rastorgujevs, Semjenov, Pryma a mnoho a mnoho dalších.“

 

Po sprintu tak v českém táboře převládá spíše zklamání. „Věřím ale, že všichni ve stíhačce ještě zabojují a potom už budeme vzhlížet ke štafetám, kde máme dva vyrovnané týmy.“ Na nedělní stíhací závody se má opět změnit počasí. „Teď odpoledne ještě prší, ale v noci už má sněžit a mrznout. Servis tak čeká další těžká práce,“ uzavírá Marina Málek.

 

Výsledkový servis

Sprint ženy – 7,5 km
Sprint ženy – 7,5 km – analýza závodu

Sprint muži – 10 km

Webové stránky Mistrovství Evropy 2015

 

Text: Tomáš Hermann