Premiéra s otazníky a českou třináctkou

06. února, 2015

Při světové premiéře závodu smíšených štafet dvojic obsadili čeští reprezentanti Eva Puskarčíková a Michal Krčmář 13. místo. Od lepšího výsledku je dělilo sedm trestných kol a tři a čtvrt minuty. Od úvodu si vedla výtečně německá dvojice Luisse Kummerová a Erik Lesser. Stříbrný olympijský medailista z vytrvalostního závodu však nezvládl závěrečnou položku a tři trestná kola seslala Němce na konečné čtvrté místo. Vyhráli Rusové Jana Romanovová a Alexej Volkov, druzí skončili Norové Marte Olsbuová a Henrik L´Abee Lund a třetí Ukrajinci Julija Džymová a Artěm Tyščenko.

Eva Puskarčíková byl po první položce sedmá, stejně jako podruhé. Předávala s odstupem 22,4 sekundy. Michal Krčmář přijel na střelnici šestý. Ale míjel jeden terč za druhým, trefil až ten čtvrtý a další pak při dobíjení. Následovaly tři trestná kola.

Michal Krčmář

Michal Krčmář

„No, to byla katastrofa,“ povzdychl si Michal Krčmář. „Bohužel jsem pozdě zareagoval na silný poryv větru,“ vysvětlil svoje pochybení. Češi byli šestnáctí, po Michalově stojce si o tři místa polepšili.

Eva Puskarčíková tlačila českou dvojici kupředu. A na svoji druhou stojku přijela už devátá v těsném dohledu pátému místu. Její rány však terče míjely. „Úplně mi ztuhly nohy. Nebyla jsem schopna držet stabilitu,“ vysvětlovala a smíchem dodala. „A ke všemu jsem tam funěla jak fena.“ Čtyři trestná kola jí pak otevřela svoji 300 metrů dlouho náruč. Průběžné patnácté místo.

Eva Puskarčíková na střelnici

Eva Puskarčíková na střelnici

Michal Krčmář pak zvládlo excelentně ležku a ve stojce další trestná kola na třetí dobíjení odmítl. „Když to člověk pokazí, tak je to za trest. Ale závod je to rychlý, takže se pořád koncentruju na to, co se děje. Pořád se dalo bojovat o umístění a chtěl jsem odvést maximum pro naše fanoušky. Ti byli famózní,“ dodala na adresu plných tribun.

Eva Puskarčíková měla na samotný závod trochu jiný názor, než její kolega. „Mně to přišlo chaotické, dobré asi jako exhibice.“ Sama si pak při inkriminované stojce prožila nečekanou těžkou chvíli. „Diváci najednou pískali. Říkala jsem si, asi pískají na mě, ať už jdu domů. Nakonec to prý bylo kvůli obrazovkám, které se vypínaly.“

Trenér Zdeněk Vítek se pak spíše přiklonil k názoru Evy Puskarčíkové. „Vyjádřil bych to jedním slovem: CHAOS. Uvidíme, jako to mezinárodní biatlonová unie vyhodnotí.“ Šéftrenér Ondřej Rybář pak utrousil: Zmatek nad zmatek. Norský trenér Stian Eckhoff jej pak doplnil: „Myslím, že IBU bude muset ještě najít optimální formát. Dnešní podoba smíšených štafet dvojic byla spíše střeleckým než biatlonovým závodem.“

Michal Krčmář dojíždí do cíle

Michal Krčmář dojíždí do cíle

Oficiální výsledky závodu
Text: Tomáš Hermann, Foto: Michal Červený, Český biatlon