Světová premiéra ve Vysočina Areně

06. února, 2015

Tři závodní dny čekají fanoušky při VII. kole Světového poháru v Novém Městě na Moravě, každý den jsou na programu dva závody. Hned úvodní páteční disciplína bude velkou světovou premiérou. Poprvé v programu klání Světového poháru se uskuteční smíšená štafeta dvojic. To znamená, že startuje jedna žena a jeden muž. Z českého týmu se premiéry zúčastní benjamínkové týmu Eva Puskarčíková a Michal Krčmář. „Důvěru dostali závodníci, kteří především rychle střílí,“ vysvětluje nominaci šéftrenér týmu Ondřej Rybář.

 

Pro hrubou představu, jak bude závod smíšených štafet dvojic probíhat, může sloužit každoroční vánoční exhibiční klání z Veltins Areny v německém Gelsenkirchenu, kde jinak působí fotbalový klub Schalke 04. Letos se jej zúčastnili i Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec.

 

Celý závod se odehraje na 1,5 km dlouhém okruhu. První úsek zahajuje žena. Startuje se standardně, jako v jiných štafetách. Tři závodnice vedle sebe, v deseti řadách. Bruslit a předjíždět se může hned po startu. Po každém okruhu se střílí, nejprve vleže, pak vstoje. Ihned po druhé střelbě, samozřejmě až za hranicí trestného kola, následuje předávka.

 

Muž si počíná stejně, tedy jede dvě kola, po každém střílí a po druhé střelbě předává štafetu. Totéž platí pro ženu, na třetím úseku, který je pro ni současně úsekem posledním. Poté, co vyšle na trať svého mužského kolegu, pro ni závod končí.

 

Finiš je pro muže rozdílný v tom, že po absolvování dvou okruhů a dvou střeleb ještě jede navíc jedno závěrečné kolo, po kterém následuje cíl. Délka štafetové trati je tak pro ženu standardních 6 km a pro může 7,5 km.

 

Pro střelbu platí štafetová pravidla. To znamená, že biatlonisté mají k dispozici na každou položku tři náhradní náboje. Za každý netrefený terč pak následuje trestné kolo. Ale, zde pozor! Trestné kolo pro smíšenou štafetu dvojic má délku pouze 75 metrů, a tedy je přesně poloviční oproti standardu.

Do závodu smíšených štafet dvojic a do závodu smíšených štafet, který se v NMNM běží následně v pátek večer, nesmí nastoupit stejní sportovci.

 

„Těším se, ale současně jsem nervózní,“ přiznává Eva Puskarčíková. „Doufám ale, že to zvládnu v pohodě.“ Michal Krčmář vnímá novou disciplínu jako novou zkušenost. „Z tohoto pohledu jsem plný očekávání.“ Důvěra trenérů jej těší. „Pro mě je každý závod dobrý. A koneckonců celé léto trénuju proto, abych v zimě závodil. Věřím, že se před domácím publikem dobře ukážeme.“

 

Text: Tomáš Hermann