„Zkušenému“ mixu mohou přinést štěstí i střepy

06. února, 2015

Jestliže pro smíšené štafety dvojic vsadili čeští trenéři na mládí, dravost a rychlou střelbu, tak pro klasické smíšené štafety dostala důvěru zkušenost. Český mix tak bude startovat ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec. Přiznejme si, je to tak správně, protože se jedná o parádní českou disciplínu. „Ano, smíšená štafeta je pro nás prioritou. Proto jsme ji postavili tak, aby pro nás tato varianta byla i nejbezpečnější,“ potvrzuje Ondřej Rybář.

V mixech vybojovali čeští reprezentanti bronz na MS 2013 v NMNM a následně stříbro na ZOH v Soči 2014. V pátek však budou startovat ze třetí řady s číslem devět, které reflektuje jejich umístění z I. kola SP ve Švédsku.

Přestože je český tým v mixech úspěšný, jeho složení se mění. Při medailových ziscích byl členem kvarteta Jaroslav Soukup, který nyní v nominaci chybí. Letos ve Švédsku nestartovala Gabriela Soukalová, jež naopak v pátek poběží. „Tam jsem byla ráda, že štafetu nemusím jet,“ přiznává. „Po nemoci byla forma tak špatná, že to nemělo smysl.“

Jaroslav Soukup v tréninku na střelnici

Jaroslav Soukup v tréninku na střelnici

Jaké mají čeští biatlonisté ambice? „Musím se přiznat, že pocity, když projíždíte cílem a víte, že už vám to umístění nikdo nesebere, jsou nezapomenutelné. Proto mám olympiádu v Soči stále v paměti,“ vrací se český finišman ke druhému místu z olympijských her. Rád by si podobné pocity prožil i v NMNM. Koneckonců ve Vysočina Areně už finišoval třetí právě před dvěma lety během MS. Ano, pódium by bylo vysněným výsledkem. Ale nabito mají všechny týmy! „Bereme každé umístění mezi osmi nejlepšími,“ upřesňuje Ondřej Rybář.

Podle předpokladů požene v pátek za úspěchem český kvartet na 30 tisíc fanoušků. A reprezentantům, věřme, bude přát štěstí. Během dopolední tiskové konference se najednou rozletěl na několik kousků hrnek od kávy. A střepy přece přinášejí štěstí. Uvědomil si to i Michal Šlesingr: „Ještě jeden,“ volal na obsluhu, a ta poslechla :-).

 

Text: Tomáš Hermann, Foto: Petr Slavík, Český biatlon
Startovka k závodu