Bronzový dárek k svátku. Veroniko, blahopřejeme!

07. února, 2015

Ještě ve startovní bráně stačila dnešní oslavenkyně Veronika Vítková zamávat novoměstským tribunám a vyrazila se prát s náročnou 7,5 km dlouho tratí i s deseti terči, které na ni čekaly na střelnici. Její bronzová jízda právě začala.

 

Netrvalo to ani sedm minut a přišla úvodní položka. Hned první ranou však minula terč. „Ta první rána mě hodně mrzí, protože byla lehce uspěchaná. Asi jsem se úplně nesoustředila. Co mám informace, byla i hodně těsná. Škoda,“ zalitovala. Usadila se na průběžném dvacátém místě.

 

Veronika Vítková na střelnici

Veronika Vítková na střelnici

Když se blížila na stojku, povzbuzování fanoušků by klidně přehlušilo i Gripeny Armády České republiky. A pak se pětkrát ozvalo sladké: „Héj!“ Veronika neminula ani jeden terč. Dělila se o druhé místo s mladičkou Němkou Laurou Dahlmeierovou, jejíž krajanka Franziska Hildebrandová vedla.

 

V cíli si bezchybně střílející Němky pořadí prohodily, Veronika se mohla radovat ze třetího místa. „Je to super dárek k dnešnímu svátku, byť to mohlo být i lepší,“ vrátila se ještě k první ráně. „Ale jsem šťastná za každé pódium a ráda za každé umístění v elitní desítce,“ dodala. Zatímco 33 tisíc fanoušků skandovalo: Verča! Verča! Verča!“

 

Před nedělní stíhačkou už má v této sezóně na kontě pět pódiových umístění. „Tři závody ve třech dnech, to je hodně náročné,“ připomíná, přestože do 10 km dlouhé stíhačky vyrazí v komfortní pozici. Až se na mysl vkrádá myšlenka. Byla druhá s mixem, třetí ve sprintu, nechtělo by to nakonec i vítězství? „Podívejte, nemám v této sezóně úplně stabilní střelbu, ale stát se může cokoliv. Odstupy nejsou až tak velké. Na první položku se sjede vláček. Je jasné, že rozhodne střelba.“

 

A jak si vedla další česká děvčata? Výborně, všechny je uvidíme v nedělním stíhacím závodě. Gabriela Soukalová skončila na děleném 20. místě, Eva Puskarčíková byla 23., Jitka Landová obsadila 44. příčku a Bára Tomešová doběhla 48. v pořadí.

 

Sprint žen (7,5 km) – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP disciplíny
Pořadí SP celkově

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann, Foto: Michal Červený, Český biatlon

Stupně vítězek

Stupně vítězek