Rozpaky Michala Šlesingra nad výborným pátým místem

07. února, 2015

Co je to sedm deseti sekundy? Ani neřeknete: jeden a dvacet! Tak málo dělilo pátého Michala Šlesingra od třetího místa v dnešním sprintu mužů VII. kola Světového poháru, které sledovala přeplněná Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. Zkušený český reprezentant dnes podal na střelnici bezchybný výkon a na trati bojoval jako lev. Jeho běžecký čas byl pátý nejlepší, v závěrečném okruhu byl dokonce druhý nejrychlejší!

 

„Ale na bednu bylo opravdu hodně blízko. Jsem přece jenom trochu naštvanej,“ povzdychl si nad pátou příčkou. Třetí skončil Jean Guillaume Beatrix, na čtvrté místo se vklínil vedoucí muž průběžné klasifikace Světového poháru Martin Fourcade, oba z Francie. „Ale celkově se to určitě povedlo. Jak na střelnici, tak na trati,“ líčil po závodě Michal Šlesingr.

 

Michal Šlesingr při stojce

Michal Šlesingr při stojce

O něco více času strávil na závěrečné stojce. Na nejrychleji střílející Edera z Rakouska ztratil přesně deset sekund. „Musel jsem si na to trpělivě počkat, nešlo mi střílet moc rychle. Mrzí mě to, ale na druhou stranu mám dobrou pozici do stíhačky,“ těšilo jej.

 

Naopak ze startovní pozice do nedělního stíhacího závodu není nadšený Ondřej Moravec. Česká jednička startovala s číslem jedna, ale… „Myslím, že je to poprvé v kariéře a šťastný jsem z toho před startem nebyl,“ vykládal. „Asi jsem byl víc nervóznější, než obvykle.“ Proto střelba nebyla pro letohradského biatlonistu oporou jako v jiných závodech. Dvě chyby vleže a jedna vstoje znamenaly nakonec sešup až na 42. místo. A tak třicetiletý reprezentant zůstal poprvé v této sezóně mimo bodované příčky.

 

„Dnešní závod byl pro mě na střelnici totálně nepovedený. To viděl každý. Začalo to asi už při nástřelu, do kterého jsem se nemohl úplně srovnat. Nepodařilo se mi totiž nastřelit při bezvětří,“ vysvětloval. V závodě pak špatně vyhodnotil vítr během položky vleže. „A pří stojce jsem si ke všemu vyhodil náboj. Ztratil jsem tak další vteřiny. „Myslel jsem si, že dám svým umístěním alespoň nějaký dárek svojí Veronice k svátku,“ myslel na manželku. „Bohužel to nevyšlo, asi se jí pokusím vysvětlit, že život není o dárcích…“

 

Dobře si počínal Jaroslav Soukup, který, zdá se, se dostává do své obvyklé únorové pohody. Minul pouze jeden terč vstoje a skončil na 24. místě. „Neudělal jsem díru do světa, ale ani ostudu. Ze závodu mám dobrý pocit. Věřím, že ve střelbě už budu stabilnější, pracoval jsem na tom.“ Na třetí bodované umístění v řadě dosáhl Michal Krčmář. „Na trati mě to hrozně bolelo. Ale fanoušci mě dotlačili do cíle. Z bodů mám velkou radost.“ Do nedělní stíhacího závodu nepostoupil jen Tomáš Krupčík, která si po bezchybné ležce odstřelil dobrý výsledek třemi chybami vstoje a skončil 71. v pořadí.

 

Sprint mužů (10 km) – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP disciplíny
Pořadí SP celkově

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann, Foto: Michal Červený, Český biatlon

Podium nejlepších mužů

Podium nejlepších mužů