Biatlonisté závodí téměř každý třetí den. Únava je tu.

14. února, 2015

Sedm a sedmdesát dnů a 24 závodů, taková je aktuální základní statistika průběhu Světového poháru sezóny 2014/2015. K tomu je nutné přičíst náročné cestování, účast na dalších závodech jako bylo ME anebo Univerziáda či exhibice. Sečteno podtrženo závodí se takřka každý třetí den. Výkyvy ve výkonnosti či v koncentraci, začínají mít společného jmenovatele: únavu. Pregnantně, byť ostře, to vyjádřil po sobotním sprintu v Oslu Michal Šlesingr. „Trápil jsem se jako prase.“

 

Síly docházejí
„Běžecké síly už občas schází. Únava se projevuje,“ doplňuje trenér Marek Lejsek. A Zdeněk Vítek na něho, zejména s ohledem na „vysokoškolačky“ Jitku Landovou a Evu Puskarčíkovou dodává: „Holky jsou ještě mladé, roky tréninku jim proti vyzrálejším soupeřkám schází, a proto je únava jejich logickým průvodcem.“  Totéž pasuje na Michala Krčmáře.

 

Konečně volno
Dopady náročné sezóny však pociťují i zkušení harcovníci. Michal Šlesingr se už upíná k příštímu týdnu. „Pojedeme do Pokljuky, dostaneme několik dnů volno. Těším se, protože odpočinek už potřebuju jako sůl,“ jmenuje oblíbenou slovinskou základnu českého týmu.

 

Je to o „morálu“
Jeho letohradský spolubojovník Ondřej Moravec pokračuje: „Momentálně toho mám dost. Tyhle závěry sezóny už jsou hodně o morálu. O tom, jak se kdo dokáže zmáčknout, nebo jak mu sedne ten který konkrétní závod.“  Také on už se dívám směrem k Pokljuce. „Odpočinout si potřebuje tělo i hlava.“

 

Potkat jiné lidi
Gabriela Soukalová říká, že její fyzický stav byl horší na počátku sezóny, pod dvojí dávce antibiotik. „Teď už jsem také unavená, ale není to nic dramatického. Spíše si potřebuji odpočinout mentálně. Změnit prostředí, potkat jiné lidi.“ To by se jí mohlo na Pokljuce podařit. „Na tři dny za námi mohou přijet naši blízcí,“ rozzáří se jí hlas, když si uvědomí, že opět potká svého přítele badmintonistu Petra Koukala.

 

VV aneb výjimka
Zdá se, že zatím zcela v pohodě je pouze Veronika Vítková. „Celou sezónu si držím stabilní běžeckou výkonnost. Nejhorší běžecký čas jsem měla při hromaďáku v Pokljuce,“ připomíná třinácté místo. „Jsem přesvědčena, že na tom nejsem špatně a věřím, že to tak zůstane až do konce sezóny,“ dodává nejrychlejší žena sprintu v Oslu.

 

Text: Tomáš Hermann