Gabriela Soukalová pátá ve sprintu 8. kola Světového poháru

14. února, 2015

Naše reprezentantky si stále drží výbornou výkonnost. V dnešním sprintu VIII. kola Světového poháru v norském Oslu vybojovala Gabriela Soukalová krásné páté místo. Veronika Vítková pak zaujala nejrychlejším běžeckým časem. Tři chyby ve střelbě však nakonec znamenaly 21. pozici. Na body dosáhla také 40. v pořadí Barbora Tomešová. Eva Puskarčíková skončila 47. a obsadila Jitka Landová 54. příčku. Vyhrála Darja Domračevová  z Běloruska.

 

Perfektní výkon
„Ke Gabče nemám co dodat. To byl perfektní výkon,“ pochválil pátou ženu sprintu trenér Zdeněk Vítek. „Veronika dnes byla v běhu neuvěřitelně rychlá. Škoda hned její první rány. Byla na dvě hodiny a byla hodně těsná. To je opravdu škoda.“ Na Evě Puskarčíkové a Jitce Landové se prý podle trenérových slov už projevuje únava. „Holky jsou ještě mladé, absolvují už celý seriál a navíc měly Světovou univerziádu. Síly jim už prostě trochu docházejí.“  Na další bod ze SP dosáhla Bára Tomešové. „Myslím, že je to pro ni ve sprintu velmi cenný výsledek,“ dodal Zdeněk Vítek.

 

Chuť se vrací
„Mám obrovskou radost. Stoprocentně,“ hlásí procitnutí Gabriela Soukalová. „Cítím, že se mi vrací chuť. Závodění už mi opět dělá radost,“ dodává ke svému dnešnímu výsledku. Do loňské lehkosti má však zatím prý daleko. „Tehdy jsem si ani neuvědomovala, jak mi šlo všechno samo. Do půlky trati jsem nevěděla, že závodím. Teď se stále musí hodně moc soustředit a zapojit veškerou vůli.“  Jedna chyba ji mrzela. „Pro jistotu jsem si ještě před střelbou dvakrát cvakla, pak mi přestalo foukat, ale bohužel rána byla stržená, takže se jednalo o moji chybu,“ litovala.

 

Na trati suverénní, na střelnici se však dnes Veronika Vítková znovu trápila. Foto: Český biatlon, Michal Červený

Na trati suverénní, na střelnici se však dnes Veronika Vítková znovu trápila. Foto: Český biatlon, Michal Červený

Rychlost a střelba
Veronika Vítková dosáhla opět nejrychlejšího běžeckého času. Ale ten jako by byl jejím prokletím. Stejně jako v Ruhpoldingu i dnes třikrát chybovala. „Spokojená se střelbou nejsem, to je jasné, ale teď už s tím nic nenadělám.“ Na trati dostávala informace, že i přesto se pohybuje relativně vysoko. „Na trati mi to dnes opravdu sedlo, tak jsem se snažila toho maximálně využít, abych s výsledkem i přes ta tři trestná kola ještě něco udělala.“  A přestože její nejbližší soupeřka v boji o třetí místo v průběžné pořadí SP Valj Seměrenková dnes obsadila 10. místo, před sebe ukrajinskou biatlonistku nepustila. Veronika Vítková si před ní drží náskok 10 bodů.  Gabriela Soukalová je v SP na sedmém místě.

 

Sprint ženy (7,5 km) – výsledkový servis:

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP disciplíny
Pořadí SP celkově
Pohár národů

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann