Adam Václavík třikrát v TopTen na MSJ, ale bez vytoužené medaile

23. února, 2015

Čtyři umístění v první desítce posbírali čeští reprezentanti v individuálních závodech mistrovství světa dorostu a juniorů, které hostí běloruské Raubiči u Minsku. Třikrát v první desítce skončil junior Adam Václavík, jednou dorostenec Milan Žemlička. Sbírku pak mladí závodníci doplnili ještě dalšími devíti umístěními ve dvacítce nejlepších.

 

Adama Václavík se moc toužil rozloučit s juniorskou kategorií ziskem některé z medailí, ale stejně jako na evropském šampionátu v Estonsku ani nyní v Bělorusku mu to nebylo souzeno. „Adam o tom opravdu moc snil. Vždy mu však kousek chyběl, jako například jedna rána ve vytrvalostním závodě,“ řekl trenér Vlastimil Vávra na adresu jilemnického závodníka. „Možná byl trochu přemotivovaný, a tak i svázaný.“ Každopádně svého svěřence chválil. „Umístění do desítky jsou velmi cenná. Adam má obrovský potenciál. V běhu je absolutní juniorskou špičkou a střelecké základy má taky velmi dobré. Jenom potřebuje zapracovat na psychice, aby v závodě zvládl to, co v tréninku.“

 

Dobré výsledky má za sebou také juniorský „prvoroček“ Ondřej Hošek, který obsadil 20. místo ve sprintu a výkonnostní vyrovnanost potvrdil 25. ve vytrvalostním závodě a 26. pozicí ve stíhačce. „To jsou pěkné výsledky a pro Ondru určitě dobrá motivace.“

 

Dorostenec Milan Žemlička zažil povedený šampionát.

Dorostenec Milan Žemlička zažil povedený šampionát.

Trenéra potěšili také dorostenci, jak Milan Žemlička, tak Ondřej Šantora. „Míla má za sebou opravdu krásné výsledky, příjemně mě překvapil,“ řekl Vlastimil Vávra na adresu letohradského závodníka a k jeho 9. místu ve stíhačce a 11. příčce ve sprintu. Ocenil i dalšího z dorostenců Ondřeje Šantoru, jenž byl ve stejných závodech 11. a 13. „Běžeckými časy patří do špičky, jen mu zatím schází střelecká stabilita. Každopádně ani jeden z nich se na šampionátu neztratil.“ Oba si svými výkony navíc řekli o nominaci do úterní juniorské štafety, a to na úkor juniora Davida Tolara, jemuž se šampionát nevydařil.

 

A jak si vedla děvčata? Nejlepší výsledky má za sebou jablonecká juniorka Jessica Jislová, která skončila 16. ve vytrvalostním závodě a 17. ve stíhačce. Dvakrát do dvacítky pronikla též dorostenka Natálie Jurčová, jež ve sprintu doběhla 19. a ve stíhačce jí patřilo 18. pořadí. Ve stejné disciplíně pak skončila 19. Anna Tkadlecová.

 

Jessica Jislová je dlouhodobě českou jedničkou mezi juniorkami.

Jessica Jislová je dlouhodobě českou jedničkou mezi juniorkami.

„Výbornou práci odvádí celý náš realizační tým, který navíc posílil Roman Dostál. Moc si jeho pomoci vážíme,“ dodal Vlastimil Vávra.

 

V pondělí jsou na programu štafetové závody dorostenců a dorostenek, a to bez české účasti. V úterý se na start štafetových klání postaví junioři a juniorky.

 

Výsledkový servis najdete na stránkách Mezinárodní biatlonové unie IBU.

 

Text: Tomáš Hermann