Severské větrné peklo nepřálo českým biatlonistkám úspěch

07. března, 2015

Počasí dnes připravilo biatlonistkám na světovém šampionátu ve finském Kontiolahti dokonalé severské peklo. Silný nárazový vítr navíc doplnilo i místy husté sněžení. V těchto podmínkách neuspěly až na vítěznou Marii Dorinovou – Haberovou z Francie žádné favoritky, ani ty české. Veronika Vítková obsadila 15. místo, Gabriela Soukalová skončila 18. a Jitka Landová s Evou Puskarčíkovou se bohužel do stíhacího závodu ani neprobojovaly. Domácí hvězda a vedoucí žena SP  Kaisa Maekaeraeinenová skončila až 35. v pořadí, trojnásobná olympijská vítězka Darja Domračevová obsadila 25. pozici…. Na stupně vítězů se tak vedle vítězné Francouzky postavila Polka Weronika Nowakowská – Ziemniaková a třetí Valj Seměrenková z Ukrajiny.

 

„Závod se mi nehodnotí lehce ani jednoduše. Byla to velká větrná loterie a nám se to nepovedlo,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek.

 

Veronika Vítková dojela jako nejlepší z našich žen na 15. místě. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková dojela jako nejlepší z našich žen na 15. místě. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Střelba mrzí
Veronika Vítková, jež chybovala dvakrát vleže i vstoje neskrývala zklamání. „Hlavně mě to mrzí kvůli střelbě. Na trati jsem se cítila celkem slušně, ale při střelbě vestoje přišel poryv a odfouklo mě to,“ povzdychla si jilemnická biatlonistka, která byla na tratí pátou nejrychlejší. Před stíhacím závodem se však nezdává. „Rozestupy jsou velké, a pokud se počasí neumoudří, může se stát cokoliv.“ K medaili jí nyní schází jen něco málo přes minutu.

 

Velké štěstí
Gabriela Soukalová vstoupila do závodu excelentně. Vleže byla bezchybná. „Byla jsem moc ráda, že mi to na úvod vyšlo.“ Jenže pak přišla stojka a neuvěřitelně silné poryvy. „Jedna rána mi spadla ani nevím jak. To bylo velké štěstí, mohlo to dopadnout i hůře.“ Ve stejnou chvíli střílela i Darja Domračevová, startující půl minuty za Gábinou. A Běloruska netrefila čtyři terče… „Dnes se mi běželo celkem dobře, možná nejlépe za celou sezónu, tak mě střelba mrzí. Ale snad se to mně, nebo komukoliv jinému z týmu, tady ještě podaří spojit běh a střelbu.“

Trestné kolo po střelbě ve stoje musela Gabriela Soukalová absolvovat celkem třikrát. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Trestné kolo po střelbě ve stoje musela Gabriela Soukalová absolvovat celkem třikrát. Foto: Český biatlon, Petr Slavík

 

Bez stíhačky
Jitka Landová potěšila čtrnáctým běžeckým časem, ale na střelnici nasbírala celkem šest chyb a skončila na 66. místě. Eva Puskarčíková byla na první položce bezchybná. Jenže vstoje minula všechny terče a výsledkem bylo 74. místo při její premiéře na mistrovství světa.

 

Sprint ženy (7,5 km) – výsledkový servis

Oficiální výsledky
Analýza závodu
Pořadí SP v disciplíně
Pořadí SP – celkově
Pohár národů – ženy

Záznam závodu na ČT Sport

 

Text: Tomáš Hermann

 

*****

Obsáhle se MS 2015 věnují naši mediální partneři

ČESKÝ ROZHLAS
Dvojici reportérů Tomáše Kohouta a Jana Suchana vyslal do Finska Český rozhlas. Oba mají časté vstupy na Radiožurnálu, ale nejen to. Na streamu Český rozhlas Sport jsou závody s výjimkou vytrvalostních vysílány v živé reportáži, a to včetně ohlasů přímo ze střelnice atd. K poslechu na http://zpravy.rohlas.cz, přimý link http://prehravac.rozhlas.cz/zpravy a v aplikaci iRadio pro chytré telefony, ke stažení zde: http://m.rozhlas.cz/napoveda/aplikace/.

 

ČESKÁ TELEVIZE
Všechny závody vysílá na ČT Sport i Česká televize http://www.ceskatelevize.cz/sport/. Dění komentují Jiří Rejman a exmistr světa Roman Dostál, reportérské vstupy má před kamerou Tomáš Lachman a za kamerou Jaroslav Jirásek. Do studia zve hosty z řad biatlonu Petr Kubásek. Standardní zpravodajství pak můžete sledovat v pravidelných relacích na ČT1 nebo ČT24.

 

iDNES a MfDNES
Aktuální zpravodajství včetně on-line přenosů, dále reportáže, rozhovory, kroky za kulisy apod. pak přináší i zpravodajský portál iDNES a deník MfDNES. Svůj pohled do světa biatlonu vám nabízí Tomáš Macek se svými kolegy. Sledujte http://sport.idnes.cz/biatlon.aspx.